Як знизити вартість комунальних послуг для рівнян вирішують спільно депутати міськради, експерти та представники комунальних підприємств під час засідання тимчасової комісії. У результаті роботи планують вивчити складову тарифу на водопостачання, водовідведення і тепло та знайти шляхи, як здешевити вартість цих послуг для населення.

Як розповів голова комісії щодо вивчення цього питання Назарій Поліщук, рішення комісії матиме рекомендаційний характер, адже тариф затверджує національна комісія.

- Реально на місцевому рівні можливо вивчити складову тарифу комунальних підприємств, які перебувають у підпорядкуванні обласної і міської рад - «Рівне облводоканал» і «Рівне теплоенерго». Власне, вартість послуг цих підприємств можливо вдасться знизити, - каже депутат.

Також члени комісії дали доручення представникам комуності послуг.

- Дайте свої пропозиції щодо тих ділянок, будівель, установ, які для роботи ваших підприємств є збитковими. Звичайно, зараз не можна сказати точно, що міська рада зможе 100% вирішити це питання, але принаймні виключати таку можливість не варто. Можливо, для деяких будинків вигідніше буде встановити автономне опалення, аніж, щоб їх обслуговували комунальні підприємства так, як зараз, - вважає секретар Рівне нської міськради Сергій Паладійчук.

Відтак, через два тижні підприємства мають надати свої дані щодо таких об'єктів, а депутати вже мають вирішувати, що з ними робити далі.

Щоправда, деякі члени комісії вважають, що представники комунальних підприємств навмисно не надають всю інформацію, яку в них просять, щоб затягнути роботу комісії, адже на минулому засіданні вони просили ту ж інформацію.

Втім, представники підприємств кажуть, що це не так. А також запевняють, що наразі тариф на їх послуги можна втримати від зростання, але не знизити.

А поки члени комісії шукають шляхи, як зменшити вартість послуг, одне з підприємств, яке надає послуги з теплопостачання “Еско-Рівне ”, планує подавати документи на міськвиконком щодо підвищення тарифу. Для населення вартість послуг має зрости більш ніж у двічі, тобто з 574 до 1140 гривень, а для бюджетних установ знизиться на на 300 гривень за 1 гігакалорію. Це пов'язано зі зміною ціни на газ, яка не коригувалася з 2015 року, пояснюють представники підприємства.

Проте депутати вважають, що це питання варто відкласти принаймні на період роботи комісії.

У свою чергу заступник міського голови Сергій Васильчук вважає, що відкладати це рішення не варто, адже для основної групи споживачів — бюджетних установ тариф зменшується, а підприємство надає послуги незначній частині населення.

У результаті обговорення, члени комісії вирішили, що рішення про корегування тарифу для “Еско-Рівне ” все ж розглядатиметься під час засідання міськвиконкому 16 серпня, а до початку опалювального сезону вирішити, яким чином знизити вартість послуг для населення. Адже підприємство надає послуги для 4% населення Рівного, а 96% - це бюджетні установи.