Сьогодні я розповім вам про людину, для якої музейна справа – це життя. Впевнена, що багато жителів нашої області знає цю людину або хоча б чули про неї. Я маю на увазі Анатолія Хеленюка – старший науковий співробітник Державного історико-культурного заповідника міста Острога.

Народився 1958 року в Острозі. По матері коріння із древнього Новомалина, а по батькові – із древнього Борисова (це батьківщина відомого краєзнавця Григорія Равчука). Каже, що у школі навчався доволі погано, був трієчником. Зате брав активну участь у художній самодіяльності, тому й, як вважає Анатолій, не вигнали зі школи.

Після закінчення школи потрібно було вибирати вищий навчальний заклад. Анатолій не любив природничі науки, тому вибирав такий ВНЗ, де не буде ні хімії, ні фізики, ні математики. Так, він вступив до Рівне нського інституту культури на факультет бібліотекознавства і бібліографії. Відразу після закінчення університету в 1983 році починає працювати в Музеї книги та друкарства, саме тоді почали робити реставрацію Луцької надбрамної вежі для відкриття експозиційних залів. З 1987 по 1990 роки була перерва в роботі в Музеї. Згодом Анатолій знову повернувся на улюблену роботу.

«Я вважаю роботу в Музеї справою мого життя. Мені дуже подобається спілкування з людьми, особливо зі старожилами. Люблю працювати з архівами, шукати родинні бібліотеки» – коментує сам Анатолій. Зокрема, він зібрав унікальну колекцію книг із печатками бібліотек за останні 150 років. Завдяки його знахідками нам відкриваються знання про історію бібліотечної справи.

Анатолій шкодує, що батьки свого часу не віддали в художню школу. Цікаво, що й донині він не лише працює в Музеї, а й є активним учасником ансамблю народної музики при Острозькому РБК – він грає на барабані. Таку ж життєву доріжку обрала старша донька Анатолія Анастасія. Вона працює в Острозькій академії, захистила кандидатську дисертацію та є директором Музею історії Острозької академії.

Під час розмови з Анатолієм, я помітила, що він дуже сором’язливий, мало що хотів говорити. А ось друзі та колеги розповіли, що Анатолій дуже оригінально та гарно веде екскурсії, творчо підходить до роботи в Музеї. Наприклад, він організував скрипторій в Музеї, і в ході екскурсії відвідувачі можуть спробувати писати гусячим пером. Також він разом із завідувачем Музею книги та друкарства Світланою Позіховською є автором багатьох чудових і оригінальних виставок.

✍✍✍
Стаття учасниці проекту "Здобувай досвід разом із "Рівне 1" Лесі Казмірчук.

Надсилай свої статті на електронну адресу office@rivne1.tv й очікуй повідомлення від модератора з посиланням на її публікацію на сайті rivne1.tv.

Автор статті, яка набере найбільшу кількість переглядів, матиме можливість стажування у ТРК «Рівне 1».

Не втрать свій шанс!

Деталі проекту