6 серпня Католицька церква святкує Преображення Ісуса Христа. Згідно Євангелія, за сорок днів до смерті, Ісус разом зі своїми апостолами Петром, Іоанном та Яковом піднявся для молитви на гору Фавор і там Його образ змінився: обличчя Його засяяло, а одяг зробився сліпучо білим.

Як тільки Христос преобразився біля нього з'явилися пророки Мойсей та Ілля, які уособлюють Закон і служіння пророків. Учасників бесіди осінила хмара, з якої пролунав голос Божий: "Це Син Мій Улюблений, що Його слухаєте".

Саме перетворення має глибокий сенс для усіх християн. Преображенням на горі Фавор Господь Ісус Христос показав учням Славу Свого Божества для того, щоб вони під час Його майбутніх страждань і смерті не похитнулися у вірі в Нього.

На Сході це свято згадується з V ст., На Заході воно з'явилося в Х ст. практично одночасно в Іспанії, Неаполі, Франції та у німецьких народів. У соборі святого Петра в Римі Преображення стали святкувати в XII ст.

І лише в 1457 року Папа Каллікст III оголосив свято загальноцерковним. Це сталося після того, як 6 серпня 1456 р. під Белградом було здобуто перемогу над турками.

Свято Преображення Господнього відзначається за 40 днів до Возвиження чесного Хреста (14 вересня).

У сучасній традиції свято Преображення Господнього пов'язане з освяченням плодів і зерна. Священики в католицьких храмах у цей день служать месу в білих шатах - як і під час інших свят, присвячених Спасителю або Богородиці.