Чому Рівненський обласний лабораторний центр не зміг зробити хімічні дослідження пилу, який 27 липня вкрив кілька вулиць міста, тепер з'ясовуватимуть Міністерство охорони здоров'я і Міністерство екології України.

Як повідомив начальник управління надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Рівне нської міської ради Руслан Демуров, відповідне звернення до вищих установ вирішила направити комісія з питань техногенної, екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міськвиконкому.

- 4 серпня відбулося засідання на комісії, на якому вирішили звернутися до профільних Міністерств за фактом відмови Рівне нським обласним лабораторним центром проводити дослідження речовини, яка вкрила низку вулиць міста 27 липня. Тоді установа аргументувала це тим, що немає ліцензії для проведення хімічних аналізів речовини. Не входять такі дослідження і в компетенцію обласної екологічної інспекції, про що вони повідомили згодом. Чому склалася така ситуація і хто має проводити дослідження - тепер хай дають роз'яснення Міністерства, в підпорядкуванні яких перебувають установи, - каже Руслан Демуров.

Нагадаємо, мешканці вулиць Кн. Острозького, Ювілейна, Боярка, Дубенська, Тувинських добровольців, Кабелюка і Вербової зранку, 27 липня побачили біля своїх будинків білий порошок, невідомого походження, яким були вкриті вулиці, автомобілі та рослини. Його було взято на дослідження. Втім результатів щодо хімічного складу речовини досі немає, тому що установи, які б мали їх проводити, не мають такої компетенції. Наразі офіційно відомо лише, що вміст виявленої речовини в повітрі не перевищував гранично допустимі норми.