4 серпня православні християни відзначають день пам`яті Святої мироносиці рівноапостольної Марії Магдалини. Їй моляться про зцілення біснуватих, у тому числі одержимих блудним бісом. Також їй моляться, щоб позбутися поганих звичок.

Свята Марія народилася і виросла у містечку Магдале, розташованому в Палестині.

В молодості Марія була дуже красивою і вела розпусне життя. Христос вигнав з неї сім бісів. Після цього зцілення Марія стала вірною ученицею Господа.

Євангеліє оповідає, що Марія Магдалина знаходилася на Голгофі у момент розп`яття Ісуса і безстрашно залишалася в Хреста разом з Богородицею і апостолом Іоаном.

Марія була першою, кому з`явився воскреслий Христос. Після зішестя Святого Духу на апостолів свята Марія благовіщувала спочатку в Італії, а потім, вже у похилому віці, переселилася в Ефес. Там вона закінчила земне життя, де її і поховали.

Існує легенда, що в Італії Марія Магдалина прийшла до імператора Тиверія і розповіла йому про життя, чудеса і вчення Христа. Імператор засумнівався в чуді Воскресіння і попросив доказів. Тоді вона взяла яйце, і, подаючи його імператору, сказала: «Христос Воскрес».

pic При цих словах біле яйце в руках імператора стало яскраво-червоним. Завдяки Марії Магдалині звичай дарувати один одному великодні яйця в день Христового Воскресіння поширився між християнами всього світу.

У XI столітті Святі мощі Марії Магдалини перенесли до Константинополя. У епоху хрестових походів їх перенесли до Італії і поклали в Римі під вівтарем Латеранського собору. Частина мощів Марії Магдалини знаходиться у Франції, поблизу Марселя.

Прикмети пов'язані з днем 4 серпня.

У цей день не можна працювати в полі - може вбити грозою.

Сильна роса вранці 4 серпня обіцяла поганий льон.

Коли гроза — сіна буде за очі.