Результатів досліджень хімічного складу речовини, зовні схожої на пил, якою 27 липня було вкрито низку вулиць Рівного, немає досі. Адже Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України, який мав проводити хімічні дослідження речовини, немає для цього відповідної атестації. Не входять такі дослідження і в компетенцію обласної екологічної інспекції.

Як повідомив начальник відділу надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Рівне нської міської ради Руслан Демуров, принаймні такі відповіді установи дали на звернення міської влади.

- Ще 27 липня ми звернулися і в обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України, і в обласну екологічну інспекцію з проханням провести хімічний аналіз речовини, яку виявили рівняни на низці вулиць міста та дослідити, чи можна вживати овочі, фрукти, які росли в зоні, що вкрив пил. Проте обидві установи не надали нам результатів досліджень. Вже 28 липня ми отримали відповідь, що обласна лабораторія не атестована на право проводити дослідження щодо хімічного дослідження речовини. Але це проблеми установи, що вони не атестовані, а не наші. А сьогодні надійшла відповідь від екологічної інспекції області, у якій йдеться, що такі дослідження не входять у їх компетенцію. Вже найближчим часом ми проведемо нараду щодо цього питання і будемо вирішувати, що робити далі, - каже Руслан Демуров.

Нагадаємо, мешканці вулиць Кн. Острозького, Ювілейна, Боярка, Дубенська, Тувинських добровольців, Кабелюка і Вербової зранку, 27 липня побачили біля своїх будинків білий порошок, невідомого походження, яким були вкриті вулиці, автомобілі та рослини. Його було взято на дослідження. Втім результатів щодо хімічного складу речовини досі немає, тому що установи, які б мали їх проводити немають такої компетенції. Наразі офіційно відомо лише, що вміст виявленої речовини в повітрі не перевищував гранично допустимі норми.