Торік Рівненщина вже мала випадки африканської чуми свиней, тож цьогоріч вживають максимум заходів, аби захворювання знову не потрапило в область.

«У 2015 році нам вдалося оперативно локалізувати хворобу, що була зафіксована в Жаденському лісництві Дубровицького району. Завдяки оперативному реагуванню усіх служб були проведені оздоровчі заходи і захворювання не поширилось далі. Тож цього року ми маємо зробити все, аби не допустити африканську чуму свиней на Рівне нщину», - зазначив перший заступник голови Рівне нської ОДА Юрій Приварський під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Так, наразі в Україні напружена і складна епізоотична ситуація по африканській чумі свиней. Цьогоріч вже зареєстровано 15 випадків захворювання – в Сумській, Полтавській, Одеській, Житомирській, Кіровоградській, Чернігівській, Чернівецькій, Миколаївській, Хмельницькій та Черкаській областях. Не покращилась ситуація і в країні, що межуєз Рівне нщиною. Зокрема, вогнища хвороби є в Білорусі, а саме звідти торік в область потрапила африканська чума свиней.

Тож Юрій Приварський акцентував увагу причетних служб та керівників РДА на чіткому та оперативному виконанні заходів щодо профілактики та недопущення нових спалахів хвороби.

Зокрема, при перетині кордону зі сторони Білорусі ретельно перевіряють громадян та транспорт, вилучаючи та знищуючи при цьому продукти тваринництва. У мисливських угіддях Рівне нщини посилюють профілактичні заходи з недопущення захворювання, зокрема, проводитимуть депопуляцію диких кабанів. Для контролю вантажів на автошляхах області створять мобільні групи. Також у районах вивчатимуть можливість заміщення утримання свиней на інші види тварин.

На випадок потрапляння хвороби в область, на засіданні затвердили План спільних дій, де передбачені покрокові заходи для рятувальників, ветеринарів, поліції, мисливців, голів сільрад та людей.

Довідково: Африканська чума свиней - вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Захворювання передається під час прямого контакту хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщів та механічно (транспортними засобами, під час переміщення людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине.

Повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.