Ліс поблизу села Козлин через декілька років може зникнути із мапи Рівненщини. Його інтенсивно вирубують. Місцеві селяни нічим зарадити не можуть. Ліс належить військовим. Хто і чому рубає столітні сосни та дуби? Та хто дає на це дозвіл - намагався з'ясувати Ярослав Кухаренко.

Ліс поблизу села Козлин - улюблене місце відпочинку рівнян у вихідні. Не далеко від міста, та й природа чудова. Однак протягом останніх двох років, ліс не впізнати. Тут масово вирізають столітні дуби та стрункі сосни.

Ця лісова дорога перекопана не просто так, кажуть місцеві. Нею, ще два роки тому можна було без проблем доїхати до озер, які ховаються у середині лісу. Люди кажуть, перекопали її для того, аби відпочивальники заїжджали іншим шляхом - там, де за в'їзд треба платити. А з цих майже десяти соток землі невідомі зібрали верхній родючий шар. Пошкодили коріння дерев. Від чого - ті всохли.

Місцевий сільський голова пригадує - чотири роки тому селяни вступилися за дерева і вирубку припинили. Як з'ясувалося ненадовго. Колись - каже Микола Антончук - віковічні сосни та дуби рубали тільки восени. Тепер же військові лісничі геть знахабніли - ріжуть ліс цілий рік. Сільська влада нічим зарадити не може - ліс громаді Козлина не належить.

Тим часом лісівники наполягають на своєму. Кажуть ліс перестояв, і на його вирубку мають усі необхідні документи. Деревам там понад півтори сотні літ. А з таких старців, у виробництві, можуть використати лише 40 відсотків.

Селяни переконані, ліс можуть врятувати обласні депутати. Якщо на сесії голосуванням підтримають приказку "Ліс наше багатство" і створять у Козлині заповідник.

Переглянути відео