За січень-червень 2016 року з відсотків по депозитах мешканців Рівного до державного бюджету сплачено 16,7 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб. Сума сплаченого ПДФО з депозитних відсотків перевищує минулорічні показники на 3,2 мільйона гривень.

Як повідомили у прес-службі ДФІ в м. Рівному, утримувати з нарахованих на депозитні вклади процентів податок на доходи фізичних осіб та перераховувати в бюджет суму податку банки та кредитні спілки зобов’язує Податковий кодекс, а самі громадяни - вкладники у цьому випадку не повинні окремо звітувати перед податковою про отримання таких доходів.

Банківські установи тa кредитні спілки, як і раніше, сплачують дo бюджету загальну суму податку на доходи фізичних осіб з суми нарахованих доходів без деталізації інформації про одержувачів процентних виплат.

Згідно з п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу пасивні доходи (крім зазначених у п.п. 165.1.41 п. 165.1 ст. 165) включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Термін «пасивні доходи» означає, зокрема, доходи у вигляді процентів на депозитний (вкладний) банківський рахунок.

Нагадуємо, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», який набув чинності з 01.01.2016, передбачено зменшення в 2016 році базової ставки ПДФО з 20% до 18% з пасивних доходів у вигляді процентів за депозитами, вкладами, поточними рахунками фізичних осіб.