По-перше, чітко прописано "базарну" термінологію: типи ринків, торгове обладнання, послуги та ін. По-друге, вказані загальні вимоги до ринків. Зокрема, територія повинна бути огородженою від проїжджої частини, житлових масивів, мати парковку для автотранспорту, а майданчики, розраховані на 250 і більше місць, ще й водовідведення, туалети тощо.

На офіційному сайті КМДА з'явився проект рішення "Про затвердження правил торгівлі на ринках Києва". Як анонсується в приписці до документа, в нього вже внесли зміни профільних структурних підрозділів виконавчих влади. Очікується, що проект буде винесений на розгляд міських депутатів вже без додаткових правок.

Продавцям на ринках також доведеться обзавестися іменними табличками із зазначенням всієї інформації (назва компанії або ФОП, адреса, ліцензія та ін.).

На ринках дозволять відкривати магазини, ресторани, готелі, каси з продажу квитків та ін. Природно, продубльовані всі ті вимоги до базарної торгівлі, які є і зараз: обов'язкова наявність ветлабораторій, спеціалізованих павільйонів для продажу м'яса, молочних виробів, овочів і фруктів і т.д. Автори нових правил розрахували і розмір торгового місця - він не повинен перевищувати одного погонного метра.

Якщо документ ухвалять, продавцям доведеться обзавестися іменними табличками із зазначенням всієї інформації (назва компанії або ФОП, адреса, ліцензія та ін.). Крім того, торговці повинні будуть постійно мати при собі чек про оплату послуг ринку, медичну книжку, копії документів на товар. Торгівля без документів буде заборонена.

До речі, окремо зазначено, що продавці "повинні бути ввічливими, охайно одягненими, відпускати товар в упаковці. Їм забороняється палити і розпивати спиртні напої". Торговців "під мухою" на базар не пускатимуть. На базарні товари хочуть поширити магазинні правила: їх можна буде здавати або міняти.

Що стосується асортименту, то в чорний список ризикує потрапити лише наступна продукція: зброя, армійське спорядження, наркотичні засоби, піротехнікА, порнографічні видання, заборонені засоби лову тварин і мисливське спорядження. Всіма іншими товарами торгувати дозволять, природно, при наявності у торговців відповідних документів.

За інформацією Agronews