Після підписання Президентом України відповідного законопроекту, міграційна служба, ЦНАПи та ДП «Документ» зможуть приймати документи для видачі ID-картки всім громадянам України, які досягнули 14 років.

Як повідомляють в УДМС України в Рівне нській області, до набрання чинності абсолютна більшість підрозділів служб будуть забезпечені необхідним обладнанням для оформлення цих документів.

Окрім того, закон вирішить ряд проблемних питань у створенні та використанні Єдиного державного демографічного реєстру, оплати громадянами адміністративного збору з оформлення документів тощо.

Законопроектом передбачено:

- розмежування видів документів з імплантованим безконтактним носієм і без нього;

- запровадження оформлення паспорта громадянина України після досягнення 14-річного віку (паспорт оформлятиметься на 4 роки роки особам, які не досягли 18-річного віку; після 18 років – на 10 років);

- запровадження посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, та проїзного документа особи, якій надано додатковий захист;

- запровадження картки трудового мігранта як документа, що посвідчує особу іноземця або особи без громадянства, які мають намір займатися підприємницькою діяльністю в Україні, що підтверджує законні підстави для тимчасового проживання в Україні.

Паспорти громадян України містимуть текст українською та англійською мовами. Водночас для оформлення ID-картки відцифровані відбитки пальців рук вноситимуть тільки за згодою особи.

До слова, цьогоріч в області видано 3,5 тисячі ID-карток, з яких більше тисячі – в обласному центрі.