Актуальною темою сьогодення залишається боротьба з виплатою заробітної плати у «конвертах», реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати.

В ДПІ у м.Рівному ГУ ДФС у Рівне нській області спільно з органами місцевої влади систематично здійснюється контроль за дотриманням платниками податків чинного законодавства про оплату праці. З цією метою організовуються засідання комісій, де заслуховують керівників підприємств та організацій, що допустили заборгованість із виплати заробітної плати, а також тих керівників, де заробітна плата виплачувалась у мінімальному чи нижче мінімального розмірах.

Як повідомляє прес-служба установи, з початку року відбулось 2 засідання міської комісії з питань погашення заборгованості по заробітній платі, де заслухано 23 керівники. Як результат - ними погашено заборгованість з виплати заробітної плати (по 12 підприємствах така заборгованість погашена частково), до бюджету при цьому надійшло 458 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб. На робочих групах в ДПІ у м.Рівному з виплати заборгованої зарплати найманим працівникам з початку цього року із 101 підприємства, запрошених на робочу групу, керівники 88 підприємств погасили заборгованість. До бюджету при цьому надійшло 201 тис. грн. податку на доходи фізосіб.

Також з початку року відбулось 15 засідань міської комісії з питань виплати заробітної плати не менше від мінімального розміру, на яких заслухано 298 керівників підприємств, на яких найманим працівникам нараховувалась заробітна плата менше від мінімального розміру.

Як наслідок 280 суб’єктів господарювання зобов’язались виплачувати зарплату не менше від мінімальної. До бюджету додатково надійшло 201,1 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб. В ДПІ у м.Рівному за 6 місяців поточного року відбулось 25 засідань робочої групи з питань виплати заробітної плати у розмірі менше мінімального, на яких було заслухано 495 керівників підприємств. З них по 420 підприємствах упереджено виплату заробітної плати найманим працівникам менше мінімального розміру, в результаті чого до бюджету додатково надійшло 202 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб.

За словами заступника начальника ДПІ у м.Рівному Валентина Германа під час таких зустрічей з’ясовуються причини виплати заробітної плати у розмірі, меншому законодавчо встановленого мінімуму, наголошується на необхідності приведення її у відповідність до чинних норм, а також повідомляється про можливу адміністративну відповідальність за порушення трудового законодавства.

- Легалізація тіньових робочих місць та офіційна виплата заробітної плати, детінізація економіки – це не лише розширення бази оподаткування, адже завдяки цьому збільшуватимуться надходження до бюджетів усіх рівнів, а й можливість офіційно оформленому найманому працівнику відчувати себе соціально захищеним, - зазначає посадовець.