У порівнянні з минулим роком кількість укусів людей скаженими тваринами збільшилась на 10,2% у порівнянні з минулим роком. За перші півроку 2016-го постраждало 13 людей, одна з яких померла.

Не зважаючи на це, Рівне нщина потерпає від нестачі вакцини. Якщо у минулому році область була забезпечена нею лише на 55, 4% від потреби, то цьогоріч справи ще гірші. Із 4500 необхідних доз Рівне нщина отримала 60.

Відтак, під час селекторної наради голова Рівне нської ОДА Олексій Муляренко звернувся до віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка, аби Міністерство охорони здоров’я допомогло вирішити проблему з протисказовими вакцинами якомога швидше.

Геннадій Зубко повідомив, що нестача вакцини від сказу не є унікальною для Рівне нщини і Міністерство охорони здоров’я знає про неї та робить усе можливе, аби її швидше вирішити. «Проблема виникла через те, що ми змінили форму придбання медичних препаратів. В тому числі і вакцини від сказу. Як ви знаєте, цього року усі тендерні закупівлі ліків здійснюються міжнародними організаціями. Це нові для наших посадовців умови та правила проведення торгів. Але можу вас запевнити, що наразі всі угоди підписані і вже найближчим часом вакцина буде передана до областей», - каже Геннадій Зубко.

За словами Зубка, навколо закупівлі ліків сформувалася група бізнесменів, котрі намагаються повернути процедуру придбання ліків до того формату, коли Міністерство на пряму закуповувало ліки у постачальників, без участі міжнародних організацій.