Беззаперечно, найпопулярнішим фактом про шоколад є той, що у ньому міститься гормон щастя – ендорфін. Тож при депресії, напевно, кожен біжить у магазин за порцією цього "еліксиру щастя". Але скільки ще корисного може принести шоколад - далі у статті.

У сучасному світі існує достатньо видів шоколаду: білий, пористий, чорний, темний, молочний тощо. У кожного виду свої властивості. Науковці кажуть, що найбільш корисним є саме чорний, терпкий шоколад. Якщо його вживати в міру він може покращити кровообіг, шкіру та настрій.

Шоколад відмінний замінник кави. У ньому є кофеїн, який бадьорить не менше. Він приводить до ладу фізичне та розумове здоров’я, змушує працювати, збільшує кількість кров’яних тілець та попереджає старече недоумство. Окрім цього у шоколаді міститься глюкоза, яка буде додатковим джерелом енергії для організму. Також шоколад зміцнює зубну емаль. Какао-масло, яке там міститься, вкриває зуби захисною плівкою.

Шоколад покращує настрій. У какао-бобах є амінокислоти та триптофан, що допомагає синтезу серотоніну. Тому, з’ївши шматок шоколадної плитки, ми відчуваємо щастя. Різні стресові ситуації руйнують синтез цієї речовини. Через це ми відчуваємо біль, пригнічення та погане самопочуття. Через порушений синтез серотоніну ми можемо відчути головну та інші види болю. А при достатньому вживанні чорного шоколаду синтез відновлюється, через що почуваємо себе краще.

Шоколад як спосіб не старіти. Науково доведено, що щоденне вживання чорного шоколаду допомагає зберегти клітини колагену, покращити шкіру та обмін речовин. Антиоксиданти, які в ньому містяться, впливають на ці процеси. Окрім того, шоколад дозволяє запобігти утворенню меланоми, одному із ракових захворювань.

Чорний шоколад допомагає схуднути. Завдяки його вживанню, людині хочеться вживати менше солоного, жирного або солодкого. Університет Данії провів дослідження в якому молодим людям після 12-годинної перерви запропонували поїсти чорний та молочний шоколад. Результат показав, що 100г чорного шоколаду допоміг втамувати голод та додав енергії, чого не сказати про молочний. Тож вчені довели, що вживання терпкого скорочує споживання калорій на 15%.

Шоколад корисний для роботи серця. Такий висновок зробили вчені у Сан-Дієго. У ньому містяться речовини, які перешкоджають негативному впливу на сердечний клапан. Такі результати показав експеримент за участі 30-ти учасників. Вони їли 50г чорного шоколаду протягом 15-ти днів. Антиоксиданти та протизапальні речовини шоколаду знижують навантаження на серце та приводять у норму холестерин.

Головне – знати міру, кажуть лікарі. Вони рекомендують вживати чорний шоколад щоденно у кількості 30-50г. При виборі продукту потрібно звертати увагу на кількість какао у ньому. За нормою його повинно бути не менше 70%.

pic