Відбувається це, переважно, через невпевненість у спроможності планувати та реалізовувати свій розвиток.

Аби стимулювати процес об’єднання, до Воронківської громади, що на Володимиреччині, завітали консультанти з питань децентралізації Асоціації міст України. Вони наразі працюють у проекті ПУЛЬС над «Децентралізаційним марафоном».

Фахівці розповіли про переваги об’єднаних громад, навели приклади як уже створені громади включилися в роботу, і самостійно планують свій розвиток. Порадили сільським головам звернути увагу на розвиток інфраструктури, зокрема будівництво нових доріг.Вирішення цього ключового питання дасть змогу привабити туристів. А, відтак, можливість населенню заробляти, адже неподалік села Воронки є чимало озер, де можуть відпочивати туристи.

Експерти переконані, попри наявні проблеми цієї громади, а це старі переповнені школи, в яких діти навчаються у дві зміни, тут таки є перспектива самостійного розвитку. Але люди мають обрати хорошого голову, який буде стимулом для всіх.

Воронківська громада має об’єднати навколо себе п’ять сільських рад, а це майже 8500 населення. Проте населення у своїй спроможності не впевнені, тому висловили бажання приєднатися до Володимирця.