Науковці встановили цілий перелік хвороб, котрі передаються дітям від їхніх матерів.

1. Мігрені

Генетичний зв'язок. Від 70 до 80 відсотків — таким є ризик успадкування цієї неприємної хвороби, стверджують дослідники зі США. Причина цього — особливий ген, що викликає мігрені. Його нещодавно відкрили науковці. Якщо він працює неправильно, то фактори навколишнього середовища (шум, кофеїн тощо) можуть легко збудити больові центри у мозку, які відповідають за виникнення мігрені. Щоб уникнути цього, потрібно відстежити, що саме викликає мігрень у вашому випадку і намагатися уникати цього подразника. Як відомо, чимало хворих на мігрені дуже чутливі до шоколаду, кави, сиру, цитрусових і червоного вина. Для жінок мають значення також гормони — підняття або зниження рівня естрогену і прогестерону упродовж менструального циклу викликає мігрень.

2. Рак грудей

Генетичний зв'язок — 15%. Причина ховається у набору мутуючих генів. Причому, ризик успадкувати цю страшну хворобу зростає, якщо матір захворіла у молодому віці. Що робити? У деяких країнах жінкам, у сім'ях котрих були випадки захворювання на рак грудей, пропонують генетичне обстеження на виявлення мутуючих генів. Іноді жінки у таких випадках одразу обирають видалення молочної залози. Варто пам'ятати, що на розвиток раку грудей впливають прийом гормональних ліків, куріння та алкоголь. За результатами дослідження британських науковців, куріння винне у понад чверті усіх смертей від раку в Британії. А вживання жінками 80 грамів міцних напоїв чи двох пляшок світлого пива частіше двох разів на тиждень збільшує ризик хвороби на 7%.

3. Фізична форма

Генетичний зв'язок — 50%. Результати розвитку мускулатури і поліпшення фізичної форми — справа спадковості, вважають науковці. Тож 40 хвилин фізичної активності на день — стандартна рекомендація медиків. Вправи 5 днів на тиждень допоможуть підтримувати фізичну форму та укріпити м'язи, але не змінять нас кардинально. Для істотних результатів потрібно щонайменше тричі на тиждень займатися чимось серйознішим — плаванням, бігом тощо.

4. Депресії

Генетичний зв'язок — 10-30% залежно від типу депресії. Наприклад, циклотимія, тобто, сезонні депресії, передаються частіше, ніж андегонічні, тобто, втрата відчуття радості. Загалом, психічні хвороби, в тому чсилі, депресії — хвороби іноді сімейні. Науковці виявили групу генів, котрі, імовірно, грають роль у розвитку депресій. Вони блокують вироблення мозком серотоніну — гормону щастя, котрий регулює настрій людини. Що робити? Уникати надмірної втоми, зловживання алкоголем і старатися не потрапляти під надмірний вплив своє мами, котра страждає на депресії. Дуже часто такі хворі індукують своїх найближчих і найбільш вразливих рідних своїм настроєм і поведінкою, викликаючи у них симптоми депресії. Водночас, медики заспокоюють: навіщо якщо у вас є ген депресії, це не означає, що депресія точно вам загрожує. Дуже багато залежить від самоналаштування і поглядів на життя.

5. Повнота

Генетичний зв'язок: лише 4% дівчат, чи мами були стрункими, виявилися надмірно повними. А ось із тих, чиї мами в юності були “пампушками”, зайвої ваги набули 40%. Науковці стверджують: якщо батьки повні, то ризик повноти у дитини зростає на 70%. Частково причина у сімейній харчовій поведінці, пристрасті до здоби, жирного і солодкого із покоління в покоління. Однак, частково річ і в особливому гені, присутність котрого в організмі збільшує ризик повноти на третину. Одне з досліджень у цій сфері відмічає цікавий факт: повнота успадковується лише від матері до доньки і від батька до сина. Що робити? Лікарі звинувачують не стільки неправильне харчування, скільки неактивний спосіб життя. Звичка з юності ходити пішки бодай 40 хвилин на день знижує ризик “розповзання” талії у зрілому віці на 30%.

6. Рання менопауза

Генетичний зв'язок — 70-85%. Причиною є цілих чотири гени, відповідальних за цей процес. Зазвичай менопауза настає у 51-53 роки, але у деяких жінок (приблизно в однієї з двадцяти) раніше — до 46 років. Що робити? На жаль, цього процесу не може зупинити ніщо. Однак, існує чимало способів уповільнити його і зробити легшим для організму — від фітотерапії до гормонозамісної терапії. В кожному конкретному випадку рішення приймає гінеколог-ендокринолог.

7. Хвороби серця

Генетичний зв'язок — 20%. Якщо матір перенесла серцевий напад, то у дочки ризик набути проблеми із серцем зростає. Спадкова судинна хвороба впливає на коронарну артерію у серці і на церебральну артерію в мозку. Однак, що саме є причиною серцевих захворювань — спадковість чи навколишнє середовище — науковці однозначно відповісти не можуть. Що робити? Дбати про себе і вести здоровий спосіб життя — банальні, але завжди правильні поради. Мінімізувати солоні і жирні страви, менше пити алкоголю і, звісно ж, не курити. Медики наголошують: говорячи про спадкових фактор тих чи інших хвороб, ідеться лише про схильність, а не про те, що ви обов'язково захворієте тим, чим страждала ваша матір. Все залежить від типу конституції, імунітету, гормонального фону, і, безумовно, способу життя. Звісно, є порушення, котрі мають високий ризик спадковості. Насамперед, це стосується мігреней. Також по жіночі лінії передають проблеми з тиском. Як правило, у молодості це гіпотонія, котрі з віком переходить у гіпертонію. Тому, якщо ваша бабуся і мама страждають від судинних кризів, подбайте про стан судин заздалегідь, доки все ще гаразд.