Політичного притулку в Німеччини готові просити перевізники Рівненщини. Кажуть, шукатимуть захисту в країни, де виготовляють вантажні Мерседеси та Фольцвагени. На них, - перероблених - нині їздить чи не вся Україна. До посольства іноземної держави вони підуть, якщо українська влада і далі ігноруватиме їхні вимоги. Кажуть - від останньої акції протесту минуло два місяці. Утім від влади - жодної реакції - тим паче на користь підприємців. Тож вже за кілька днів вони знову готові брати Київ штурмом.

Листам з прокуратури та Кабміну перевізники більше не вірять. Про це вони вкотре розповідають громадськості. Кажуть особисто консультувалися з авторам закону про державний контроль та нагляд і з'ясували - головатотрансінспекція його таки порушує. Часті рейди з перевірками, вимоги пред'являти маршрутні листи та видавати квитки пасажирам - це те, що викликає у перевізників навіть не обурення, а посмішку. Адже, кажуть форми цих документів і досі не затверджені. Утім, найгірше буде з нового року - твердять підприємці. На дороги Рівне нщини не виїде дві третини мікроавтобусів. Ті, що переобладнані з вантажних. Через заборону Кабміну. Перевізники не раз вимагали відтермінувати урядову постанову до 2012 року. Кажуть, урядовці спершу погодилися, а потім передумали.

Перевізник Леонід демонструє "переваги" свого новенького Богдана. Каже, комфорт мікроавтобуса "мейд-ін юкрайн" оцінив не лише як водій, а й як пасажир.

Насправді ж свіженький Богдан на маршрут навіть не виїжджав. Одразу з заводу - на ремонт.

Пересідати саме за Богдани, а ще Івани та Еталони українські урядовці затято пропонують перевізникам. Останні ж вже підрахували, у скільки їм обходиться підтримка вітчизняного виробника. Мікроавтобус з конвеєра - 50 тисяч гривень. І це без дозволів та ліцензій. Тим часом переобладнати під пасажирський мерседес чи фольцваген - уполовину дешевше. Тим часом така економія не всім пасажирам до вподоби.

Тож підприємці виявляють винахідливість - запчастини з німецьких бусів ставлять на українські. І чекають першого січня 2009 року. Тим часом, в головавтотрансінспекції, як і раніше, зактикають до безпечних перевезень, а вимогам підприємців дивуються.

Тож вже 9 вересня перевізники з усієї України знову братимуть кабмін штурмом. Кажуть, з Рівне нщини до Києва вирушить щонайменше сотня мікроавтобусів.