Українці мають дві новини від Мінохорони здоров'я. Перша: вже із серпня ціни на ліки у нашій країні мають змінитися. Друга — не факт, що вони зростуть. Навпаки — чиновники розраховують, що цілий перелік препаратів стане дешевшим.

Для цього планують запустити систему референтного ціноутворення. Це означає, що ціни на медикаменти в Україні будуть порівнювати з аналогічними у сусідніх країнах, зі “схожою економічною ситуацією”. І якщо у нас виявиться дорожче, то продавців проситимуть відкоригувати прайси.

Власне, така ідея не нова: про неї у профільному відомстві говорять уже не перший рік. Але тільки на початку цього місяця з'явився проект МОЗ “Про референтне ціноутворення на лікарські засоби”. І поки незрозуміло, коли і в якому вигляді його приймуть, адже документ ще не пройшов громадського обговорення.

Але, якщо проект затвердять у нинішньому вигляді, з 1 серпня схема референтного ціноутворення почне діяти на наступні групи препаратів:

- із Переліку лікарських засобів, що закуповуються установами охорони здоров'я за гроші державного чи місцевих бюджетів;

- вартість яких компенсується із державного чи місцевих бюджетів. А це, в тому числі, препарати ддля лікування багатьох хронічних хвороб, в тому числі, гіпертонії і цукрового діабету;

Чиновники пропонують порівнювати цінники у вітчизняній аптечній мережі з аналогами у Болгарії, Молдові, Чехії, Польщі, Словаччині, Латвії, Сербії та Угорщині.

Заявлена вартість в Україні на оригінальний препарат не повинна перевищувати мінімальну ціну на такий самий у перелічених державах. А якщо мова йде про аналог оригінального препарату, то його вартість запропоновано вираховувати за спеціальною формулою.

Якщо оригіналу у наших аптеках немає, то до аналога застосовується правило: не дорожче, ніж у країнах Східної Європи і на 20% дешевше ціни на оригінал у ЄС. Нові аналоги (генерики) мають коштувати на 10% дешевше за ті, що зареєстровані раніше.

Між тим, експерти фармацевтиної галузі дивуються, чому ціни на генерики у нас мають становити саме 80% вартості оригіналу, якщо, у тій такі Болгарії, цей показник становить лише 20%, в Австрії — 52%, У Франції — 45%, в Іспанії — 60% тощо. “Малювати” такі високі ціни на неоригінальні препарати в Європі дозволено хіба що італійським реалізаторам.

Тож у цьому експерти уже вбачають руку лобістів. Така норма вигідна українськи виробникам ліків, котрі рідко випускають оригінальні медикаменти, натомість масово штампують генерики. Між тим, лише на розробку нової лікувальної речовини фармацевти витрачають, щонайменше, $1 млрд. І ще не факт, що вона виявиться ефективною, а продажі майбутнього препарату дозволять хоча б повернути вкладене. А у випадку з генериками ризиків і витрат у рази менше, зазначають експерти.

Щоб протестувати дію проекту на практиці, в Apteka.ua вирішили розрахувати вартість препаратів від артеріальної гіпертензії і цукрового діабету та порівняти їх із теперішніми. За зразок взяли оригінальний препарат амлодипіну "Норваск". Наразі його гуртово-роздрібна ціна - 590,05 грн за упаковку із 30 таблеток. Це більш як у 10 разів перевищує мінімальний поріг в Угорщині. Тож, якби продавці керувалися новими правилами уже зараз, то цей препарат коштував би у нас всього 55,7 грн. Тобто, у разі прийняття проекту, більшість продавців ліків з діючою речовиною амлодипін будуть змушені знизити ціни на 30-80%, вважають експерти.

Водночас, деякі виробники навпаки — отримають можливість підвищити розцінки на свої препарати на 11-118%. Мова, знову таки, про вітчизняні фармацевтичні фабрики. Так, відповідно до підрахунків аналітиків Apteka.ua, "Аладин" від "Фармака" может подорожчати на 11,5%, "Амлодипін" ("Лекхім") – на 68,9%, "Амлодипін КВ" ("Київський вітамінний завод") – майже на 118%.

А ось у випадку із препаратами бісопрололу ситуація інша. Наразі основний препарат з цією діючою речовиною - "Конкор" - в Україні коштує дешевше, ніж у референтних країнах. Відповідно, після встановлення нових правил, оригінальний препарат може подорожчати на 42%, а його аналоги - на 8% - 285%. Найбільше зростуть ціни, зокрема, на "Біпролол" Борщагівського ХФЗ (на 116,3%) і "Бісопролол КВ" "Київського вітамінного заводу" (на 285%).

А ось ліки для зниження рівня цукру у крові в Україні здебільшого дорожчі, ніж у країнах, із якими нас пропонують порівнювати. Тому, якщо проект МОЗу затвердять, то, наприклад, препарати глімепіриду подешевшають у 3,5 — 7 разів.