Жителі перейменованого Кузнецовська шукають альтернативну назву місту атомників, яке стало одним із населених пунктів, що в рамках декомунізації перейменували на Рівненщині. Тепер воно має назву Вараш. Втім, приблизно 70 відсотків населення проти цього.

Всього у місті проживає близько 40 тисяч мешканців. Відтак вони обурилися, що при перейменуванні не врахували їх думки. Це спонукало людей нещодавно вийти на мітинг.

Для вирішення конфлікту місцева влада хоче провести конкурс на альтернативну назву міста та опитати тамтешніх жителів щодо їх побажань. Також чиновники планують звернутися до Верховної Ради України з проханням ще раз перейменувати населений пункт.

Як розповів міський голова Кузнецовська Сергій Анощенко, нещодавно в місті влаштували мітинг, на який прийшли декілька сотень людей.

- Людям не подобається, що Кузнецовськ перейменували, не запитавши їх думки. Тому тепер ми плануємо проводити опитування населення, попередньо прописавши у статуті міста саму процедуру, щоб все було легітимно. Думаю, спочатку проведемо конкурс на нову назву міста, а вже потім кращі варіанти включимо у бюлетені. Люди отримуватимуть їх, пред’явивши паспорт, як під час виборів, і таким чином зможуть проголосувати. Коли ж отримаємо результати цього опитування, звернемося до Верховної Ради України. Адже якщо в нас європейська країна, то думку мешканців мають врахувати, - каже Сергій Анощенко.

За його словами, наразі є кілька варіантів альтернативної назви Кузнецовська-Вараша.

- Зокрема пропонуються назви Світлодар, Західноукраїнськ (коли атомну станцію тільки будували, то в деяких документах вона була підписана не як Рівне нська, а як Західноукраїнська АЕС). Також є пропозиція назвати місто на честь загиблого під час АТО бійця Антона Кузнецова, - додає міський голова.

Як і коли проводитимуть опитування мешканців Кузнецовська щодо перейменування - мають вирішити депутати. Наразі ж міська влада хоче звернутися у комітет Верховної ради за роз’ясненням щодо цього.