Водія позашляховика «Хонда» Єгора Штефана підозрюють у вчиненні смертельного ДТП, що сталося на ділянці дороги «Київ-Чоп» поблизу Мукачева 9 червня. У суботу, 11 червня, в Ужгородському міськрайонному суді відбулося перше засідання у справі. На ньому слідчий суддя обрав міру запобіжного заходу тримання під вартою упродовж двох місяців або можливість внесення застави 110 тисяч гривень. Про це "Rivne1.tv" повідомила рівненська журналістка Вікторія Мамотюк, яка постраждала в аварії. Втім офіційно її не визнали потерпілою в ДТП, тож у суді вона виступала в якості свідка.

За словами Вікторії Мамотюк, старший слідчий ГУ НП України в Закарпатській області Михайло Вовк, незважаючи на відсутність доказів і не маючи підстав, уже за добу після ДТП оголосив про підозру водію позашляховика, мешканцю міста Дніпра Єгору Штефану.

- Під час засідання Ірина Шепетко, у Закарпатську область приїхала працювати з Донеччини, не навела жодного аргументу щодо винуватості Єгора. Окрім того, мене не визнали потерпілою у справі, незважаючи на те, що отримала травми середньої тяжкості, у тому числі й переломи. У свою чергу, прокурор Закарпатської обласної прокуратури Олександр Андрушин, який прийшов у якості державного обвинувача, навіть не був ознайомлений із матеріалами справи, оскільки прокурор, який погоджував підозру, не прийшов на засідання, бо вихідний, та попросив бути присутнім свого колегу. Вже після судового розгляду Олександр Андрушин у приватній розмові розповів мені, що його колега запевнив, що вина водія “Хонди” доведена. Також він, вислухавши сторони, вибачився за те, що бере участь у цій справі, - каже Вікторія Мамотюк.

Журналістка також додає, що, за клопотанням адвоката Єгора Штефена, у суді її допитали в якості свідка.

- Я впевнена, що у смертельному ДТП винен саме загиблий водій “Лади Пріори”, котрий вилетів на зустрічну смугу, якою рухалося наше авто, і допустив лобове зіткнення. Ймовірно, це сталося тому, що він зрізав кут на повороті, або ж не впорався з керуванням. У момент зіткнення наше авто розвернуло на 180 градусів на тій же смузі, бо позашляховик був важчим і їхав повільно, а “Ладу” відкнуло на відбійник, - розповідає Вікторія Мамотюк. Окрім того, журналістка зазначає, що вона лише встигла побачити, що на них летить автомобіль, і за долю секунди відбулося зіткнення. - Ми їхали по своїй смузі руху зі швидкістю не більше 70 — 80 кілометрів на годину. А перед поворотом, піднімаючись вгору, ще знизили швидкість. Сьогодні я була на місці, де сталося ДТП. Тому ще раз переконалася, що за тих умов, що склалися 9 червня, уникнути зіткнення у Єгора не було жодних шансів, так як проходячи затяжний поворот праворуч угору, водій не міг бачити авто, яке на шаленій швидкості вискочило з-за повороту на нашу лінію руху, - запевняє Вікторія Мамотюк.

pic

Тим часом адвокат підозрюваного Юлія Завгородня повідомила, що обвинувачення Єгора Штефана у вчиненні ДТП нічим не обгрунтовані, окрім формальних ризиків, перерахованих у Кримінально-процесуальному кодексі України, без посилання на їх наявність у цій справі.

- У судовому засіданні не було надано ніяких доказів і обгрунтувань винуватості мого підзахисного. Та незважаючи на це, слідчий суддя виніс ухвалу про взяття Єгора Штефана під варту терміном на два місяці, або ж можливість внесення максимального розміру застави — 110 тисяч гривень. Також не було враховано й те, що Єгор проживає разом із семирічною донькою та старими батьками, один із яких має важку онкохворобу, а сам Штефан отримав у ДТП травми середньої тяжкості, в тому числі складний перелом руки. Докази цього ми надали під час судового засідання. Окрім того, суд не врахував і те, що наразі не проведено жодних експерти,з і тому стверджувати про наявність у діях Єгора ознак кримінального правопорушення немає жодних підстав. Тому ми, отримавши повний текст ухвали, будемо оскаржувати його в апеляційній інстанції, - заявила адвокат.

pic

Нагадаємо, ДТП трапилося на трасі "Київ-Чоп" під Мукачевим. Внаслідок лобового зіткнення двох авто на місці загинули дві людини - водій і пасажир "Лади". Це місцевий підприємець, мешканець села Кольчино, і його колега-водій.

Попередньо, аварія сталася під час обгону, коли "Лада" рухалася зі сторони Кольчина у бік Мукачева, виїхала на зустрічну смугу і в'їхала в автомобіль "Хонда", який їхав в напрямку Львова назустріч. Удар був такої сили, що "Ладу" винесло на узбіччя, над відбійником. Водія «Хонди» Єгора Штефена і пасажирку Вікторію Мамотюк госпіталізували у лікарню з численними травмами.

pic