Щороку на рівненському сміттєзвалищі за офіційними даними, захоронюється 60-70 тисяч тон відходів. Туди звозиться сміття з усього Рівного і лише незначний його відсоток сортується на сміттєпереробному заводі. У спеку сміття на полігоні загорається по кілька разів на місяць і всі небезпечні викиди потрапляють у повітря. Наскільки безпечний рівненський полігон — дізнавалася журналіст сайту "Rivne1.tv".

За 57 років на полігоні захоронили сотні тисяч тон сміття



pic Відходи на рівненському сміттєвому полігоні розпочали захоронювати з 1959 року. Відтоді про безпеку сміттєзвалища згадують раз у 5 років, коли отримують черговий паспорт полігону. Втім, чиновники переконують, що звалище безпечне.

Як розповів начальник «КАТП-1728» Ростислав Кралюк, рівненське сміттєзвалище розміщене на площі 21 гектар.

- Щороку на полігоні захоронюється приблизно 60-70 тисяч тон сміття. Через кожних 5 років ми оформляємо паспорт сміттєзвалища, перевіряється його стан і дається довідка про обстеження. Востаннє рівненський полігон перевіряли в 2013 році, наступна перевірка відбудеться у 2018. Сміття на полігоні захоронюється картами і, коли його висота сягає 4 — 5 метрів, пересипається ґрунтом. Передбачається, що місця для захоронення відходів на сміттєзвалищі вистачить ще на 10 — 15 років, - каже Ростислав Кралюк.

Також він переконує, що комунальники не допускають накопичення гір сміття на рівненському полігоні, тому загрози життю людей, які там працюють чи перебувають, воно несе.

Нагадаємо, нещодавно на на Грибовицькому сміттєзвалищі під завалами опинилися троє рятувальників. Це трапилося через зсув сміття.

Влітку сміттєзвалище загорається кілька разів у місяць?

pic

Тим часом рятувальники не настільки впевнені в безпеці рівненського сміттєвого полігону.

Як розповів речник ГУ ДСНС України в Рівне нській області Дмитро Мельник, рівненський полігон — це як великий дев'ятиповерховий будинок із сміття.

- Там часто тліють відходи, періодично сміття загорається, а в спеку трапляється, що рятувальникам доводиться гасити сміттєзвалище по кілька разів на рік. Небезпека в тому, що при загоранні сміття накопичується метан, який потрапляє у повітря і шкодить здоров'ю людей. А так, як на полігоні захоронюється велика кількість побутових відходів, зокрема чимало скла, матеріалів, які легко загораються, там відбуваються самозаймання. Також трапляються і підпали. Часто якщо загорання незначне, то його самотужки гасять працівники підприємства «КАТП-1728”, на балансі якого перебуває полігон, - каже Дмитро Мельник.

Зараз, за його словами термін експлуатації рівненського сміттєзвалища завершується. Його планують перевіряти екологи та профільні спеціалісти.

Сміттєзвалище таки небезпечне?

pic

У свою чергу депутат Рівне нської міської ради Святослав Євтушенко каже, що більшість українських сміттєзвалищ в тому форматі, як вони діють нині, небезпечні не лише для довкілля, а й для життя людини. Рівне нське — не виключення.

- Рівне нський сміттєвий полігон вже давно вичерпав безпечний термін своєї експлуатації і захоронення відходів на ньому відбувається без дотримання належних норм. Тому він несе небезпеку, як для екології, так і для людей, які там працюють. Та найгіршете, що часто там тліє сміття,та й відкриті пожежі - теж не рідкість. При цьому виді горіння, виділяються шкідливі гази — метан. Окрім того, в нас фактично не виконуються потрібні роботи для пересипання шарів сміття шарами землі, аби не допустити загоряння. Також немає захисних мембран, які б не давали продуктам розпаду потрапляти в землю та ґрунтові води. Тому якщо найближчим часом ми не працюватимемо над тим, щоб відходи все ж перероблялися, не рекультивуємо сміттєзвалище і не дотримуватимемося хоч елементарних правил безпеки, то важко передбачити до яких наслідків це призведе. Підтвердженням цього став випадок у Львові, коли під завалами сміття опинилися люди, - зазначає депутат.