Науковці застерігають про небезпеку, котра чатує у продуктах на основі червоного м'яса. Це, зокрема, підвищений вміст канцерогенів. Дослідження свідчать, що шкідливі речовини із м'яса, приготованого на грилі, негативно впливають на роботу нирок. А часте вживання смаженого м'яса може спровокувати розвиток нирково­клітинної карциноми — одного із найпоширеніших різновидів раку нирок.

Пояснюють це тим, що під час приготування барбекю чи шашликів можливе утворення хімічних сполук MelQx та PhlP, котрі входять до переліку канцерогенів. Ці речовини осідають у природному фільтріорганізму — нирках — у вигляді токсинів. При накопиченні таких речовин і може розвиватися карцинома.

У звіті науковців зазначено, що канцероген PhlP у разі його накопичення в нирках підвищує ризик онкологічних захворювань на 50%, а сполука MelQx сприяє розвитку пухлини.

Підвищену небезпеку для людини має м'ясо, що приготоване на відкритому вогні, з обвугленням. Крім того, ризик захворювання зростає у разі вродженої сприйнятливості людини до речовин­ канцерогенів.

Любителям шашликів, стейків та кебабів із вогнища науковці радять зменшити у раціоні кількість продуктів із червоного м'яса, а при смаженні улюблених смаколиків активно вживати також овочі, фрукти і зелень.