Більшість летальних випадків через отруєння грибами пов'язані із вживанням блідої поганки — застерігає токсиколог Сергій Недашковський.

Існує кілька різновидів таких отруєнь. Оптимальний варіант для збереження життя і здоров'я — отруєння умовно ­їстівними грибами, коли неправильно проведена їх термічна обробка і збереглися токсини. Другий варіант — отруєння грибами гастро­ентеротропної дії — коли отруйні гриби викликають токсичний гастроентерит чи гастроентероколіт, тобто, біль у животі, нудоту, блювоту, іноді також діарею. Ці випадки дають від 1% до 2% смертей, котрі можуть статися через гриби. Тобто, у деяких випадках пацієнти навіть без лікування можуть вижити, ­ пояснює лікар.

За словами Сергія Недашковського, найнебезпечніше отруїтися грибами із нейротропною дією.

­Це, здебільшого, мухомори, вони дають 2­3% смертності. Ці гриби яскраві, тому отруєння ними буває рідко. Четверта група — найтоксичніші гриби, котрі дають приблизно 95% усіх смертей. Це — бліда поганка та її різновиди, ­ застерігає токсиколог.

Попри те, що пік грибного сезону припадає на вересень-­жовтень, перші отруєння грибами виникають із першою появою цих дарів лісу — тобто, ще у червні. Отруйні гриби вже відкрили сезон полювання на легковажних і недосвідчених грибників. Зокрема, в Україні вже зафіксований перший цьогоріч смертельний випадок отруєння грибами — на Дніпропетровщині померла жінка, котра до останнього не зверталася за медичною допомогою.

Тож перше правило безпеки — не вживати незнайомих чи сумнівних грибів. І друге, рівноцінно важливе — у разі найменшого погіршення самопочуття навіть після вживання грибів, у яких ви впевнені — невідкладно звернутися до лікаря. Це може врятувати життя вам та вашим близьким.