Нові правила нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг діятимуть в Україні. Відповідні зміни до постанов Кабінету Міністрів України напрацьовані за результатами проведеного аналізу надання субсидій в опалювальний період.

Як повідомили у прес-службі Рівне нської міськради, право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, а також субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива поширюється на громадян, які проживають у житлових приміщеннях (будинках), в частині оплати ними користування житлом; утримання житла; управління багатоквартирним будинком; комунальних послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.

Як і раніше, передбачена можливість надання субсидій на понаднормову площу житла непрацездатним особам, які проживають у житлових приміщеннях самі. Це важливо для одиноких пенсіонерів, інвалідів, які проживають в квартирах, де загальна площа перевищує встановлені соціальні норми житла (48,87 для однієї особи, 62,52 для двох).

У разі призначення субсидії пільги з оплати житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні, у період її отримання не нараховуються.

Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб. В окремих випадках на підставі рішень комісій та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатись особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла, якщо їй нараховується плата за житлово-комунальні послуги, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.

Якщо особи, зареєстровані у житловому приміщенні, сплачують за житлово-комунальні послуги на розділені особові рахунки, субсидія може призначатись окремо за розділеними особовими рахунками виходячи з кількості зареєстрованих осіб, які сплачують за послуги на такі рахунки, на підставі рішення комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Не призначається субсидія у випадку, коли будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії (призначенням субсидії без звернення) здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку), авто тощо на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. грн.

Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

У разі коли кількість фактично проживаючих зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб є меншою, ніж кількість зареєстрованих у такому приміщенні осіб, субсидія розраховується виходячи з кількостізареєстрованих у житловому приміщенні осіб осіб, які фактично у ньому проживають, на підставі рішення комісії. Під час прийняття рішень у таких випадках враховується наявність документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих (довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв’язку з роботою, навчанням, лікуванням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні, акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради, акти житлово-експлуатаційних організацій про фактично проживаючих осіб, договори оренди житла в іншому місці). У разі відсутності документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, рішення приймається на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з нарахованих особам доходів без врахування податку з доходів фізичних осіб, а також розмірів державної соціальної допомоги, що виплачується структурними підрозділами з питань соціального захисту населення (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг).

До сукупного доходу не враховуються сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, оплата праці членів виборчої комісії, а також осіб, які залучаються до роботи в комісії, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форм власності.

Під час призначення субсидії особам, які беруть (брали) безпосередню участь у проведенні антитерористичної операції, та/або членам їх сімей до сукупного доходу не враховуються:

- отримані ними у період безпосередньої участі у проведенні антитерористичної операції грошове забезпечення та інші виплати і види соціальної допомоги, що здійснюються працівникам правоохоронних органів, військовослужбовцям та працівникам Збройних Сил, Національної Гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, особам рядового, начальницького складу, військовослужбовцям, працівникам МВС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, іншим працівникам утворених відповідно до закону військових формувань;

- отримана ними у період та/або після безпосередньої участі у проведенні антитерористичної операції благодійна допомога незалежно від розміру та джерела походження.

Якщо субсидія призначається у 1 кварталі року, середньомісячний сукупний дохід визначається за перші три квартали попереднього року, в інших випадках – за попередній календарний рік.

Для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, незалежно від отриманих (неотриманих) доходів до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на відповідний місяць, для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, - трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, - чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. При цьому не враховується дохід, отриманий самозайнятою особою, та дохід від підприємницької діяльності, інформація про які надана ДФС на запит. Система оподаткування та група платника єдиного податку для спрощеної системи оподаткування визначається на початок місяця, з якого призначається субсидія.

Обмежень щодо майнового стану сім`ї (володіння двома житлами або двома автомобілями, здача в найм житла) немає. Також субсидії призначаються, якщо у складі зареєстрованих у житловому приміщенні є працездатні громадяни працездатного віку, які не працюють, не навчаються, не зареєстровані в службі зайнятості.

Але для працездатних осіб, які не працюють, у розрахунок субсидії за кожен місяць включається місячний дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Відсоток, обов`язковий до оплати, розраховується для кожної сім`ї (домогосподарства) окремо в залежності від доходів:

Ро = Кд\Кг х Рг

де Кд – коефіцієнт домогосподарства – відношення розміру середньомісячного сукупного доходу в розрахунку на одну особу до прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць,

Кг – базовий коефіцієнт Кг = 2,

Рг – базова норма плати за житлово-комунальні послуги, 15%.

Особа, яка хоче оформити субсидію, подає до відповідної філії управління праці та соціального захисту населення документи – заяву і декларацію встановленого зразка, а також, за необхідності, довідки про доходи та договір найму (оренди) житла. Зазначені документи можуть бути надіслані поштою.

Довідки про доходи подаються у разі зазначення у декларації інших отриманих доходів, інформація про які відсутня у ДФС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом.

Довідки про забезпеченість громадян житлово-комунальними послугами, інформацію про кількість зареєстрованих у житловому приміщенні осіб та інформацію про доходи громадян управління праці та соціального захисту населення мають отримувати на свої запити самостійно. Але будемо дуже вдячні, якщо для прискорення процесу правильного оформлення заяви та декларації Ви будете мати квитанції про оплату житлово-комунальних послуг.

Також управління має право робити запити до ДФС, Державтоінспекції, до інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для перевірки повноти та достовірності інформації, наданою особою для призначення субсидій.

Субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців.

За наявності договору найму (оренди) субсидія призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, та до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору найму (оренди). На наступний строк субсидія призначається за особистим зверненням орендаря.

Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян.

Після закінчення строку дії субсидії громадянам не потрібно повторно звертатись до органу праці та соціального захисту населення (крім випадків, коли виникли зміни), управління самостійно здійснює розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді (крім орендарів житлового приміщення та осіб, які звертаються за субсидією на скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо).

Громадяни, яким призначено субсидію, зобов`язані протягом місяця поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні осіб (орендарі – про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг купівлю товарів або оплату послуг на суму, що перевищує 50 000 грн. шляхом подання відповідних документів.

Не знімається зобов`язання щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії. В разі несплати за поданням організацій-надавачів послуг надання субсидії припиняється.

Після закінчення опалювального сезону:

- сума невикористаної субсидії на оплату послуг з централізованого опалення (теплопостачання) повертається виробником/ виконавцем таких послуг до бюджету в повному обсязі;

- частина невикористаної суми субсидії на оплату послуг індивідуального опалення (теплопостачання), що еквівалентна вартості (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб.м. природного газу або вартості 150 кВт.г електричної енергії (в разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення) зараховується виконавцем/виробником як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу, на наступні розрахункові періоди;

- частина невикористаної суми субсидії на оплату послуг індивідуального опалення (теплопостачання), крім коштів, що залишаються на рахунках домогосподарства, повертаються виробником/виконавцем таких послуг до бюджету.