Взимку і навесні ми носимо закрите взуття - черевики, модні чобітки, а влітку, коли так хочеться взути легкі, витончені босоніжки, то наші п'яти виглядають не кращим чином. Аби цьому запобігти - варто знати як правильно доглядати за стопами ніг.

Для того, щоб запобігти огрубіння шкіри на п'ятках, і пом'якшити вже загрубевшую шкіру, рекомендується робити ванночки - ця процедура визнана найефективнішою в домашніх умовах. Склад таких ванночок підбирається індивідуально, з урахуванням особливостей шкіри і особистих переваг: сольові, трав'яні, мильно-содові і т.д.

Після ванночки потрібно з обережністю зчищати загрубілий верхній шар. Використовуйте спеціальну щіточку з жорсткою щетиною, або дрібнозернисту пемзу. Очищені ділянки треба змастити живильним кремом для ніг. Така процедура, на відміну від активної обробки залізними щіточками або бритвою, дійсно принесе користь - потрібно тільки повторювати її регулярно, і знімати загрубілу шкіру.

Існує кілька способів позбавлення від тріщин на п'ятах. Всі вони доступні і абсолютно нешкідливі. Визначити, який варіант підходить саме вам, можна лише випробувавши рецепт на собі.



pic

Вазелін

Основними засобами для лікування тріщин на п'ятах є препарати на вазеліні. Чистий вазелін також дуже добре пом'якшує і сприяє зволоженню шкіри. Для початку розпарюють ноги в гарячій воді з невеликою кількістю борної кислоти (1 чайна ложка на склянку води), і потім наносять шар вазеліну на тріщини, після чого накладають пластир і залишають його на всю ніч. Процедура повторюється щодня до тих пір, поки тріщини не зникнуть зовсім.



pic

Бджолиний віск

Існує і такий спосіб лікування тріщин п'ят: розігрівають бджолиний віск, парафін і саліцилову кислоту в рівних частинах, і за допомогою ватного тампона наносять суміш на п'яту. Дають їй підсохнути і, таким же чином, наносять ще 2-3 шари. Підсохлу плівку закріплюють за допомогою бинтовою пов'язки. Через добу роблять мильно-содову ванночку, знімають плівку і обробляють п'яту пемзою. Повторюють процедуру кілька разів.

Взагалі при лікуванні шкіри п'ят віддають перевагу кремам, що містить бджолиний прополіс або вітаміни А і F. Без лікування на основі тріщин може початися грибкове захворювання ніг. Щоб уникнути цього, потрібно користуватися протигрибковими мазями, регулярно змащуючи ними тріщинки.

Мед

Мед також добре виліковує глибокі тріщини п'яти - нанесіть на шматочок бавовняної тканини трохи меду і прикладіть на тріщини. Можна залишити медовий компрес на ніч, закріпивши його бинтом, а вранці обмити п'яти теплою водою, змастити зволожуючою дитячою олією і накласти звичайний лейкопластир, щоб утримати вологу на шкірі.



pic

Ванни з крохмалем

Сприяють розм'якшенню загрубілої шкіри стоп. Для приготування такої ванни потрібно розчинити 1 столову ложку картопляного крохмалю в 1 літрі теплої води. Ванночку краще робити перед сном, тримаючи ноги у воді близько півгодини, додаючи у міру необхідності теплу воду. Після ванночки ноги потрібно обережно промокнути рушником і змастити кремом. Щоб тріщини на п'ятах зникли назавжди, таку процедуру потрібно проводити щодня.

Рослинні пов'язки

Мають хорошу пом'якшувальну дію, і крім цього, живлять шкіру корисними речовинами. Для виготовлення пов'язки зазвичай використовується кашка ріпчастої цибулі, пом'ятий капустяний лист, змащений медом і посипаний борошном, суміш їх соку, цибулі, алое, риб'ячого жиру і муки. Краще робити пов'язки на всю ніч, надівши зверху тонкі шкарпетки і обгорнувши ноги плівкою. Після зняття пов'язки сполоснути ноги, дати їм підсохнути і змастити їх кремом.

Джерело: vidomosti-ua.com