Появу лупи викликають бактерії, а не грибки, як вважалося раніше.

Про це свідчать дослідження науковців Шанхайського університету, котрі провели аналіз зразків секретів і мікробіоти шкіри голови людей різного віку та різних географічних районів.

Кількість лупи оцінювали за шкалою лущення. Показники від нуля до двох балів брали за відсутність лупи, а від трьох до восьми — за її наявність.

З'ясувалося, що вірогідність появи лупи зростає з віком, особливо після 40 років, і пов'язана зі зменшенням секреції шкірного сала і води. Істотних статевих відмінностей виявлено не було.

Мікробіологічний аналіз показав, що близько 95% бактерій шкіри голови становлять бактерії родів Propionibacterium і Staphylococcus. За наявності лупи частка пропіонібактерій знижувалася в середньому з 70,8 до 50,2%, а стафілококів — зростала з 26 до 43,5%. Крім того, частка решти бактерій зростала з 3,2 до 6,4%.

Вплив основного представника грибкової мікробіоти Malassezia на бактеріальний склад і появу лупи виявився незначним.

Отримані результати свідчать про те, що для боротьби з лупою необхідне відновлення балансу бактеріальної мікробіоти голови, зокрема, придушення стафілококів і стимуляція зростання пропіонокислих бактерій, відмічають дослідники.

До речі, чимало відомих засобів проти лупи мають у своєму складі пірітіон цинку, який бореться не лише з грибками, а й зі стафілококом.