Биківнянське поховання жертв сталінських репресій належить до найбільших на території України Україна відзначає День пам’яті жертв політичних репресій. У неділю, 15 травня, заплановані заходи на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», передає ((http://www.akcent.org.ua/v-ukrayini-den-pam-yati-zhertv-polity-chny-h-represij/)(Інформаційний акцент)) з посиланням на 5 канал.

Зазначимо, що биківнянське поховання жертв сталінських репресій належить до найбільших на території України. Тут упродовж 1937-1941 років майже щоночі ховали тіла розстріляних в київських тюрмах НКВС людей. За різними оцінками, тут поховано від 15 до понад 100 тисяч осіб, закатованих під час допитів або розстріляних у позасудовому порядку органами НКВС у Києві.

Пам’ять похованих там жертв сталінських репресій вшанують Президент України, керівництво уряду і парламенту, а також духовенство та громадськість.



pic

Нагадаємо, День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, твердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства та у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років, на підтримку ініціативи громадськості.

15 травня о 12.00 відбулася загальнонаціональна хвилина мовчання.