У травні після тривалого посту, із настання теплих погожих днів українці дедалі частіше збираються на пишні застілля, адже після Великодня стартує сезон і весіль, і пікніків. Тож для того, щоб уберегтися від важких наслідків бучного святкування, варто дотримуватися простих правил вживання алкоголю.

1. Закушуйте

Спиртне слід обов'язково закушувати — незалежно від того, що саме ви вживаєте. Їжа не дозволить алкоголю швидко всмоктатися у кров та пом'якшить його негативний вплив на організм. Особливо ефективно із цим завданням впораються жири.

2. Не змішуйте

Існують обмеження щодо сумісності алкогольних напоїв, продиктовані реакцією організму. Тому найліпше упродовж дня пити лише один напій. Втім, якщо вже так сталося, що з певних обставин це не вдається, тоді, принаймні, вживайте споріднені напої — тобто, виготовлені з однієї сировини. Це пари коньяк — вино (виноград), віскі — ячмінне пиво, горілка — пшеничне пиво. Натомість, категорично не міксуються шампанське — віскі — коньяк та горілка — вино.

Також не забувайте про правило “не понижувати градус”. Починати застілля слід зі слабших напоїв, а інтервал між вживанням одних та інших має становити 1,5 — 2 години.

3. Медична допомога

Якщо ви утримувалися від алкоголю тривалий час або не впевнені у своїх силах, скористайтеся допомогою медпрепаратів, котрі можна знайти у будь-якій аптеці. Це можуть бути як традиційні сорбенти — наприклад, активоване вугілля, так і препарати, що активізують фільтраційні властивості печінки — на кшталт Глутаргіну. Однак, ліки — це передусім ліки, тож варто жорстко дотримуватися інструкцій з їх вживання. А ще не забувати про міру, коли перехиляєте чарку.