Внаслідок передачі професійно-технічних навчальних закладів у 2016 році на місцевий рівень, склалася складна ситуація з їх фінансуванням. Наразі Урядом виділено 500 млн гривень для вирішення фінансових проблем закладів професійно-технічної освіти для підтримки тих бюджетів, де обмежений фінансовий ресурс. Про те, як вирішуватимуться поточні питання та які перспективи розвитку професійно-технічної освіти говорили учасники селекторної наради під головуванням Міністра освіти і науки Лілії Гриневич.

Міністр наголосила, що в 2016-му році доведеться допрацювати за нинішніх умов, але Міносвіти докладе всіх зусиль, щоб з 2017-го схема фінансування була змінена. Насамперед, МОН чекає від областей їхніх регіональних планів модернізації професійно-технічної освіти. Міністр повідомила, що з цього питання буде проведено окрему нараду, під час якої буде запропоновано низку критеріїв для аналізу регіональної системи професійно-технічної освіти.

По-друге – рішення, яке буде запропоновано в новій редакції закону «Про професійну освіту», буде трансформовано в Бюджетний кодекс 2017 року. Мова йде про те, що управління професійно-технічною освітою має здійснюватися з рівня області та обласних центрів, великих міст обласного значення, у яких кількість населення не менше 300 тисяч жителів. «Чим більша кількість жителів, тим більша дохідна частина міста. Це питання знаходиться в стадії обговорення», - зазначила Лілія Гриневич.

За словами Міністра, професійно-технічна освіта з нового року має фінансуватися з кількох джерел. Перше джерело - державна субвенція на здобуття загальної середньої освіти у рамках професійно-технічної освіти. Друге – це два види замовлення на підготовку робітничих кадрів: державне, що пов’язане з гостродефіцитними професіями національного значення, а також регіональне, яке здійснює область і міста обласного значення для місцевого ринку праці. Третє – залучення коштів бізнесу. Це джерело буде пов’язане з модернізацією бази ПТНЗ та визначеними пріоритетними спеціальностями.

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України