За тиждень - школа. І батьки і вчителі міркують - кому потрібні 12 років навчання. За сім років випробувань така система не усім припала до душі. Дітям вчитися стало ще важче. Та й якість знань - не найліпша. Єдине що тішить тих же вчителів - 12 бальна система оцінювання знань. Кажуть вона себе виправдала. Хочеш найвищий бал - вчися.

Мама четвертокласника рівнянка Ольга першого вересня чекає з острахом. Каже, нова - 12 річна освіта не розвантажила її школяра, а навпаки. Творча діяльність і природничий напрямок - надскладні - те що батьки вчили у класі 6 , діти пізнають у 2-3-му. Та й читати потрібно 120 слів за хвилину. В середньому на день пять уроків, та ще й факультативи - не з основних предметів. А підручник з іноземної мови - хоч і яскравий, та геть недосконалий.

Освітяни виправдовуються - вчитися і справді стало складно - підручники переповнені другорядним матеріалом. Тому зрозуміти - що найголовніше - учням непросто. Та й фізику - хімію починають вивчати вже у 7 класі, тоді як колись на рік пізніше. Натомість програму молодших класів освітяни навпаки - називають успішнішою.

Усі школи Рівного - вже з підручниками - звітує Віталій Новак. Однак лише до сьомого класу. З 8 таки будуть проблеми. Адже книги отримали тільки з 9 дисциплін, тоді як їх понад два десятки. Вже у восьмому класі у школярів починається допрофесійна підготовка за профілями. Та і це нововведення не досконале - зізнаються самі освітяни. Предметів чимало, а часу. аби їх освоїти - вкрай не вистачає. Що вже казати про поглиблені знання. Тож чи приживеться 12 - тирічна освіта в Україні не знають навіть фахівці. Висновки робитимуть, коли шкільні стіни залишать її перші випускники.