Докази довелося діставати з грубки. Тепер вони стануть частиною доказової бази для доведення вини підполковника СБ України та керівника одного з відділів Державної прикордонної служби в Рівненській області. Вони сприяли незаконному видобутку бурштину у 10-кілометровій прикордонній зоні. Нині вже під вартою. Їх звинувачують у "кришуванні" видобутку сонячного каміння.

Це відео прикордонників заступник прокурора області називає не інакше – як прикриття своєї незаконної діяльності. На час зйомок вони вже активно документували злочинців - а саме працівників прикордонної служби і СБу та самих старателів. Два місяці тому і було порушено кримінальне провадження, лишалось лиш зібрати доказову базу.

Операцію на півночі області вчора проводила прокуратура спільно з територіальним управлінням внутрішньої безпеки СБУ. Затримання і все що тому передувало проводили співробітники центрального апарату. Учора ж задіяли близько 16 співробітників прокуратури та власне працівників внутрішньої безпеки столичного сбу, підкріпившись бійцями спецпідрозділу Альфа.

Їх одразу ж взяли під варту. А протягом 12 годин обіцяють оголосити і про підозру у вчиненні злочинів. Докази вчора діставали навіть з грубки, де підозрюваний намагався знищити мобільники та документи.

Загалом фігурантів у масштабному затримані зо два десятки. Старателів ще поки встановлюють. Підозрюють їх у даванні хабарів та незаконний видобуток бурштину.

Самих затриманих службовців пов’язував бізнес у 10 кілометровій спеціальній зоні, де певним людям, за певну плату дозволялось працювати з мотопомпами. Замість того, щоб виявляти і присікати порушення, працівник СБУ листувався з прикордонником.

Довести їх вину вдалося з допомогою тих же старателів. Ті розраховувались за свою діяльність міченими грошима.

Нині проситимуть суд – щоб затриманих надалі залишили під вартою, бо ж стаття кодексу серйозна і передбачає до 10 років за гратами. Та перше, їх мають відсторонити від займаних посад.