Найзагадковіша рівненська жінка. Хто вона достеменно не знають навіть фахівці. Саме такий гордий титул рівненські архітектори ще багато років тому присвоїли візитівці міста - металевій дівочій постаті на ви"їзді до Рівного із міжнародної траси Київ-Чоп.

Монумент незалежності у Центрі Києва для багатьох туристів є візитною карткою української століці. Однак пальма першості подібних скульптурних копозицій давно в руках рівнян.

Не знає цього і багаторічний головний зодчий Рівного Микола Пасічний. Пригадує, діва з букетом зустрічала подорожніх задовго до 700-річчя міста. Але саме до цього ювілею її неабияк причепурили.

За незалежної України монумент знову переодягли. Змінили державну символіку і топорграфічну стилістику. Герб - український, українська літера "і" у назві міста. Таке оновлення до смаку і молодим архітекторам. У візитівці Рівного вони не поспішають щось змінювати.

"Идет девчонка городом зеленим". Цю пісню 25 років тому співало усе Рівне . Їі вважали неофіційним гімном міста, пригадує Микола Пасічник. Зізнається - , як справжній чоловік, так і не зумів розгадава загадку цієї, хоч не живої - жінки.