Без першого дзвоника можуть залишитися шістсот школярів на Рокитнівщині. Їм просто нікуди буде сісти за парти. Сільська школа давно в аварійному стані, та й ущент переповнена. Про добудову нової вкотре говорили наприкінці минулого навчального року. Однак за літо - справа так і не зрушила з місця. Тепер учні і батьки запрошують на свято першого вересня Міністра освіти, аби він на власні очі побачив їхні шкільні реалії.

Любов Рогульчик виховує чотирнадцять дітей. Половина із них ще ходять до школи. Втім цього року бідкається жінка дітлати будуть сидіти вдома, тут безпечніше.

Надіяться на нову школу усі батьки села Глине. У кожній сім»ї тут в середньому десяток дітей. Школа ж будувалась ще у 1953, розрахована на дві сотні школярів. Тепер їх втричі більше. І народжувати тут не зупиняються.

Найбільша проблема пояснює директор школи – її аварійність. В навчальних класах вже встановили спеціальні опори, аби дах не завалився. На 29 класів школа пропонує лише 14 кабінетів, учні навчаються у дві зміни, за рік доведеться відкривати третю, бідкаються вчителі. Через дорогу від школи – новобудова. Саме сюди, якнайшвидше, мріють перебратись учні та вчителі.

Така ж проблема і в сусідньому селі – Познань. Тут також б»ють усі рекорди з народжуваності, стіни школи також стають затісними. Школярі не можуть дочекатись початку навчалбного року, втім батьки обіцяють не пустити дітей за парти аж поки не розпочнеться будівництво нової школи. Запрошують міністра Освіти на свято першого чи то останього дзвоника.