Система талонів, що діє у лікарнях, не новина для пацієнтів. А труднощі, що з ними виникають – тим більше. Існує багато випадків, коли через відсутність можливості взяти талон, або ж через відсутність самих талонів, пацієнт залишається без надання йому відповідної медичної допомоги. «На гачок» талонної системи Міської поліклініки № 2 потрапив 31-річний мешканець міста Рівного Михайло Макаренко. Чому хворий вчасно не отримав медичної допомоги з’ясовували журналісти Рівне 1.

Михайло Макаренко звернувся за допомогою до Міської полікніки № 2 16 березня. Для того, щоб потрапити на прийом, чоловіку довелось взяти талон, де був зазначений час прийому: 13:30. Оскільки Михайло мав можливість прийти до лікарні раніше зазначеного часу, вирішив спробувати «прорватися» на прийом до іншого лікаря, адже поспішав на роботу.

Нагадаємо, що згідно статті 284 Цивільного Кодексу України (Право на медичну допомогу), фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років і яка звернулася за наданням їй медичної допомоги, має право на вибір лікаря та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій.

За словами Михайла, він намагався потрапити до двох лікарів, які відмовили йому у консультації, не зважаючи на відсутність власних пацієнтів. Хворий запевняє, що одна з лікарів, Виноградова І. П., поводила себе особливо нечемно, та, не зважаючи, що працює вона до 12 години дня, об 11:15 вже збиралася йти.

« Я звернувся до лікаря в 11 годин ранку, а робочий час до 12. Вона (Виноградова І. П., прим.ав.) мені сказала: «В мене було 30 пацієнтів сьогодні, з мене досить», - і зробила такий вираз обличчя, ніби я нижча істота нашого суспільства. Звернувся до завідуючого терапевтичного відділу, вона сказала, що в нас приймають тільки по талончикам.

Те, що я їй висловив свою думку щодо статті законодавства України про своє право вибрати будь-якого лікаря…Тобто мене 2 лікаря не пустило до себе. Виноградова – це та, що я запам’ятав її ім’я, а друга теж відмовила мені. Мені потрібна була консультація всього. Сказали, що у них приймають тільки по талончикам. З моїм поясненням, що це всього адміністративні їхні правила, що такого нема в законі прописано…тобто я свого не добився, мене послали з кабінету в кабінет і так далі», − розповідає Михайло.

Обурений пацієнт викликав поліцію. При прибутті інспектора, Михайлом була написана відповідна заява, де громадянин Макаренко просить провести розслідування з приводу конфліктної ситуації, що склалася між ним та лікарем Виноградовою І. П., дії якої, як зазначає потерпілий, є порушенням закону України.

Адже ненадання без поважних причин допомоги медичним працівником представляє собою склад правопорушення, за яке встановлена кримінальна відповідальність (ст. 139 КК). «Я хочу оголосити поліклініці війну. Чесне слово, це вже просто неможливо. Сьогодні – це ще такий випадок. Просто я вже викликав міліцію, вирішив подзвонити і вам. Можливо, ми піднімемо цю тему більш глобально, не беручи до уваги лише мене», - каже Михайло. Як повідомляє коментар до ст. 284 ЦКУ, рівність відносин учасників, що виникають у системі «лікар-пацієнт», припускає, що і лікар може відмовитися від подальшого піклування про пацієнта, якщо той не виконує медичні призначення, правила внутрішнього розпорядку лікувальної установи.

Умовою такої відмови є відсутність загрози життю хворого і здоров´ю населення. Виникає питання: чи відноситься талонна система до категорії внутрішнього розпорядку лікарні? В українському законодавстві нема жодного закону чи положення, що узаконювали б талонну систему. Але, в свою чергу, існує Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 29.05.2013 № 435, що затверджує форму первинної облікової документації № 025-4/о «Талон на прийом до лікаря».

За поясненнями про ситуацію, що склалася, Михайло, разом з інспектором поліції, пішли до завідуючого лікаря терапевтичним відділенням, та лікаря не було на місці. Натомість вдалося поспілкуватися з одним з лікарів відділу. Ось яку відповідь отримав ображений пацієнт:

- То Ви можете прийти і на 8 ранку. Якщо у Вас талончик на 13:30, то й приймуть Вас о

-А чому я раніше не можу звернутися до лікаря?

- От дивіться: Ви до перукаря записуєтеся?

- Ви не перукарня, а медична установа..

- Але ми так само обслуговуємо пацієнтів. У Вас висока температура?

- Ну то правильно, тоді по талонам. До перукаря записуються на годину, на таку годину приходять. До лікаря теж.

- Ви прирівнюєте себе до перукарні?

- Так, ми прирівняні.

- Ви рятуєте життя, а не стрижете волосся.

- Лікарям треба теж спланувати графік прийому.

- Графік прийому до 12, а вона в 11:30 фарбувала губи і закривала кабінет.

- Ну то це вже інше питання…

- То якраз це питання я хочу вияснити!

- У Вас що, була така терміновість, невідкладний стан? У нас є талони.

- А ці талони прописані хоча б в одному законі України? Поясніть мені, що таке талони.

- Ось молода особа, прийшла, записалася, і вона прийшла на ту годину, їй так зручно буде.

- А якщо лікар вільний?

- Ну то зараз він Вас прийме.

Із запитанням чи надають у цій поліклініці медичну допомогу без талонів звернулися до реєстратури. Там відповіли, що у разі надзвичайно поганого самопочуття пацієнта, можна пройти обстеження у кабінеті № 310 позачергово.

Після надання відповідної медичної допомоги, хворого направляють до лікаря. Про законність талонної системи у лікарнях можна дискутувати довго, та факт залишається фактом: не встиг хворий взяти талона – не потрапив до лікаря.

Зрештою, пану Михайлу таки була надана відповідна медична допомога, згідно часу, зазначеному в талоні, о 13.30.