Соціальний проект "Торопижки" допомагає недоношеним діткам по всій Україні. Вчора, 14 березня, вони завітали до Рівненського обласного перинатального центру. Що саме привезли волонтери та як це допоможе новонародженим - дізнавались журналісти Rivne1.tv.

Меценат соціального проекту Наталя Цікра. Вона мама недоношених двійнят. Жінка - уродженка України, але зараз живе в Австрії. Звідти вона передала для "Торопижок" 13,5 тисяч гривень. На ці гроші Анна Виниченко, волонтерка цього проекту і теж мама недоношеної дівчинки, закупила для Перинатального центру позиціонери для догляду за такими дітьми.



pic "Ми привезли укладки, подушки, гнізда, підкладки під плечі та ніжки. Для того, щоб зробити ці опозиціонери, кафедра неонотології перепробувала різні тканини та наповнювачі. Тут важливо, щоб не було зайвих складок, бо це може викликати в дитини гематому, щоб краї не були надто високими, а саме такими як потрібно", - розповідає Анна.

Привезені позиціонери розмістяться у двох відділення перинатального центру: 45 одиниць у відділенні інтенсивної терапії та 39 - постінтенсивного догляду та виходжування недоношених новонароджених.

pic

Галина Ковальова, заступник головного лікаря Рівне нського обласного перинатального центру, підкреслює важливість привезеного обладнання. Вона каже, що раніше лікарі робили позиціонери самостійно. Вони утрамбовували пелюшки спеціальними наповнювачами, а тепер матимуть нові, спеціально розроблені. "Якщо дитина не правильно лежить, то її дихальна та травна система порушують своє функціонування", - нарікає лікар.

pic

З року в рік кількість недоношених дітей зростає. За минулий рік в Рівне нській області вона збільшилась в два рази. Це діти народжені вагою 650 грам. Відсоток їх виживання сягає 65%. Тепер завдяки волонтерській допомозі, він може збільшитись. Догляд за недоношеними дітьми - це дороговартісний процес, кажуть лікарі. На день потрібно 3 тис. 500 гривень, а перинатальному центру виділяють всього 18 гривень.



pic