Рівне старовинне місто. А можливо і одне з найдавніших в Україні принаймні так стверджують деякі історики. Нині у місті збереглося лише кілька польських будинків Часів другої світової війни. Щоправда поступово і вони втрачають своє старе обличчя. Залишилось їх зовсім мало - на вулицях Пересопницькій, Соборній та Шкільній.

Невисокі будинки, вузенькі вулички. Це обличчя Рівного до радянських часів. Тут мешкало майже 40 тисяч жителів, більшість - євреї. Мойсей Фіш народився у міст 87 років тому. Пам’ятає все: де навчався, відпочивав, навіть межі тогочасного Рівного пригадує. Переконує: раніше місто було маленьким, де майже всі мешканці знали один одного.

Війна закинула його в Казахстан, потім в Сталінград. Каже це й врятувало йому життя, адже всіх євреїв Рівного гітлерівці тоді страчували.

Стіни німі свідки тих страшних подій. І таких будівель не злічити кажуть у держархіві. Розповідають найбільше довоєнних старих будиночків збереглося поблизу залізничного вокзалу. Там і знаходиться історичний центр РІвного.

Займалися рівняни садівництвом та городництвом. Відпочивали у парку, вистачало у ті часи і готелів. Єдиними свідкамим тих часів лишаються мапи розташування міста. Щоправда деякі навіть досі закриті для широкого загалу і знаходяться під грифом цілком таємно.