У деяких жінок, особливо які вперше народжують, на початку грудного вигодовування виникає запальне захворювання молочної залози - мастит. Збудник захворювання - стафілокок і стрептокок. Згідно зі статистикою, сьогодні п'ять зі ста матерів-годувальниць перенесли мастит в тій чи іншій мірі тяжкості.

Причина захворювання - проникнення інфекції через тріщини сосків і будь-які інші пошкодження шкіри молочної залози (садна, подряпини і ін.. Проникаючи в лімфатичні судини, а потім в сполучну тканину молочної залози, мікроби викликають її запалення. Найчастіше виникає в період грудного вигодовування дитини. Причинами можуть бути застій молока, тріщини соска і навколососкового поля. Збудником зазвичай є золотистий стафілокок, нерідко в поєднанні з іншого коковою флорою.



pic

Прояви маститу - розпираючий біль у молочній залозі, її набухання, ущільнення в будь-якому місці, почервоніння шкіри, підвищення температури. Якщо не вжити термінових заходів, то на місці ущільнення виникає гнійник, і тоді необхідна термінова операція.

Лікування та профілактика

Краща профілактика маститу - правильне прикладання до грудей, хороший бюстгалтер, розумне зціджування, профілактика та лікування тріщин соска.

Якщо ви помітили у себе ознаки маститу, найрозумніше буде терміново звернутися до лікаря. Не експериментуйте з домашнім лікуванням без нагляду лікаря - адже ви ризикуєте і своїм здоров'ям і здоров'ям своєї дитини.

Компреси фурациліну добре допомагають при лактостазі - затримки молока в залозі, що передує маститу, але якщо запалення вже розвивається, компреси можуть прискорити його розповсюдження. Також компреси чергуються з грілкою з льодом: відразу після годування - лід, а потім компрес до наступного годування.

При запаленні лікарі призначають антибіотики. Як правило, в цей час ви можете продовжувати годувати дитину - в молоці немає гною. Не бійтеся, що антибіотики, прийняті вами, погано вплинуть на кишківник дитини - по-перше, багато антибіотиків просто не потрапляють в молоко, а по-друге, для профілактики в цій ситуації дітям зазвичай призначають препарат, який відновлює нормальну кишкову флору.

Якщо лікування розпочато пізно і формується гнійник, необхідна операція - гнійник розкривається і ставиться дренаж. У такій ситуації годування груддю не може бути й мови. Лікарі пригнічують виділення молока спеціальними препаратами.

Народні засоби для лікування маститу

- До затверділої ділянки грудей прив'язати терту моркву, суміш бобового борошна з мильною водою, або свіже листя капусти, свіжі листя мати-й-мачухи, лопуха великого блискучою стороною.

- Рисовий крохмаль розмішати у воді до консистенції сметани. Нанести на бинт і прикласти до хворого місця. Через 3 години все розсмокчеться.

- З картопляного крохмалю і соняшникової олії приготувати мазь і змащувати нею затверділі ділянки грудей.

- З 50 г шкірки мандарина і 10 г коренів солодки приготувати суміш. Розділити її на 2 порції і приймати у вигляді водного відвару 2 рази на добу. Цим же відваром можна зробити зовнішню примочку до затверділої ділянки грудей. Шкірка мандарина швидко пригнічує ріст стафілококів, що зазвичай викликають гнійний мастит.

- Цибулину нарциса очистити, подрібнити і змішати з густою рисовою кашею або житнім борошном, намазати на хворі груди і міняти 2-3 рази на день, змиваючи теплою водою затверділу кірку.

Необхідно пам'ятати, що народні засоби для лікування маститу слід застосовувати тільки з дозволу лікаря.

pic