"Ми вирішуємо питання відповідальності надавача послуг, визначаємо права споживача та встановлюємо комерційний облік, щоб порахувати якісну послугу, за яку потрібно заплатити справедливу ціну".

Так прокоментував Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко прийнятий у першому читанні проект Закону «Про житлово-комунальні послуги» (№ 1581-д).

Про це пише Урядовий портал.

Геннадій Зубко підкреслив, що прийняття цього закону дозволить продовжувати реформу житлово-комунального господарства, вивести житлово-комунальні послуги на європейський рівень, збалансувати їх якість та ціну. Урядовець наголосив, що прийнятий Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» демонополізував право ЖЕКів на надання комунальних послуг і дав можливість громадянам об’єднуватися, залучати кошти на модернізацію будинків.

Крім того, закон «Про метрологію та метрологічну діяльність», зобов’язує суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання, проводити періодичну повірку, обслуговування та ремонт засобів вимірювальної техніки. Відповідні надавачі послуг несуть відповідальність за повірку та обслуговування лічильників, встановлених у споживачів. Періодична повірка проводиться за рахунок тарифів на електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Як раніше повідомлялося, законопроектом «Про житлово-комунальні послуги» пропонується надати можливість мешканцям як співвласникам багатоквартирних будинків самостійно визначати вартість послуг із утримання будинків та прибудинкових територій, а також припинення державного регулювання цін в цій сфері.

Окрім загальних вимог до надання житлово-комунальних послуг, у законопроекті надані їх характеристики. Передбачені також особливості укладання договорів про надання комунальних послуг при різних формах управління багатоквартирного будинку (безпосередньо власниками, об’єднанням співвласників, управителем).

Законопроектом розмежовуються права, обов’язки та відповідальність учасників відносин у сфері житлово-комунальних послуг, а також визначені точки комерційного обліку комунальних послуг.