Старша дитина вже цілком самостійна: він не стане відбирати у малюка іграшку. Мама може насолодитися першими місяцями життя новонародженого. І розраховувати на допомогу старшого! Який, щоправда, інколи ревнує.


Первісток надасть істотну допомогу в догляді за братиком чи сестричкою: йому вже можна довірити прогулянку з коляскою, похід в магазин, читання казки на ніч. Старший з розумінням поставиться до того, що тепер вся увага спрямована на маленького. Хоча іноді ревнощі не уникнути. Все-таки старша дитина багато років звикла "бути в центрі всесвіту", а тут з’являється хтось, хто займає весь час і думки батьків.

При цьому хлопчики і дівчатка в такій ситуації ведуть себе по-різному.
Більшість дівчат із задоволенням приміряють на себе роль мами: допомога в догляді за новонародженим для них продовження гри в «дочки-матері». Дівчинка відчуває себе потрібною, відповідальної, її самооцінка зростає — адже вона тепер помічниця!

Хлопці ж, які дорослішають повільніше, частіше відчувають ревнощі, образи, можуть почати вести себе «зло»: хизуватися своєю самостійністю (гуляв допізна і не повідомив батькам, де: «Ви ж самі сказали — я дорослий!»), почати вимагати дорогі речі і т. д. Швидше за все, син прив’яжеться до малюка тоді, коли зможе на правах старшого «вчити його життя» і захищати.

Мудрість мами і тата дозволять старшій дитині відчувати себе потрібним, а не забутим. Слід бути готовим і до того, що, подорослішавши, діти навряд чи стануть близькими друзями: інтереси і проблеми у них дуже різні.
Але зате молодший завжди буде знати, до кого звернутися за допомогою і порадою.
Корисна інформація для мам — постарайтеся зробити так, щоб старшій дитині не здалося що він ізольований і більше не настільки любимо, як було раніше. Батьки з часом починають розуміти, що корисно дітям. Радимо також взяти мамам на замітку корисну інформацію, яку можна знайти в інтернеті на спеціалізованих сайтах. Єдине, завжди варто проектувати ситуацію на власну дитину і кожну пораду з інтернету потрібно розглядати індивідуально. Якщо хтось радить взяти мамам на замітку певний спосіб виховання дітей — все одно, молодших або старших — то продумайте, чи підійде цей метод саме для вашого малюка.

Крім того, психологи вважають, що велика різниця у віці між дітьми — це плюс. Оскільки кожен з них у свій час отримує всю увагу батьків. А значить, не буде ніякого суперництва, сварок, образ і ревнощів».

Навіть якщо старша дитина вже цілком самостійна, не обділяйте його своєю увагою, інакше вона може відчути себе покинутою. Залишайтесь з нею якомога більше часу. Спільні походи в кіно, розмови тет-а-тет за чашкою чаю допоможуть дитині відчути себе потрібною і улюбленою.