Пологи почалися... Ви хвилюєтеся! Звичайно, таке трапляється в нашому житті нечасто, також додаються до пологів кілька днів, провести які належить в пологовому будинку. Ось про ці дні ми сьогодні і поговоримо: чого чекати від цього закладу, до чого потрібно бути готовою і як сприймати що відбувається?

І ось вас двоє...

Якщо пологи пройшли без ускладнень, ви маєте повне право побути з малюком відразу ж після його народження, прикласти до грудей! А після того, як відійшла плацента і лікар зробив всі необхідні маніпуляції, вас відправлять у післяпологове відділення, де ви проведете близько 4-7 днів. Це дуже важливі дні, оскільки саме зараз ви отримуєте перші навички догляду за немовлям. Тому не соромтеся звертатися за допомогою до медсестрам: як обробити пупкову ранку, почистити носик, прикладати до грудей, сповивати, та навіть підмивати правильно... Професійні медсестри вправляються у цих справах щодня, а тому до них найчастіше варто прислухатися, навіть якщо вони не особливо привітні.

pic

Разом чи окремо?

У пологовому будинку існують палати різного виду, в одних може перебувати мама та малюк удвох, а в інших разом з нею перебуватимуть й інші матусі. Правда, ця розкіш небезкоштовного. Плюс першої палати полягає в тому, що якщо породілля не любить суспільство сторонніх людей, то в ній вона буде зовсім одна. Плюс другої палати в тому, що є з ким залишити свого малюка, якщо треба кудись відлучитися.

Одяг для обох

Перед тим, як зібратися в пологовий будинок, необхідно дізнатися, що ж з собою брати. Ось перелік найнеобхідніших речей: халат, піжама, шапочка для малюка, сорочечки, пелюшки, підгузники. Всі речі для малятка повинні бути випрасувані, адже його шкіра ще така ніжна.

pic

Їжа дуже важлива

У перші дні життя дитина харчується небагато. Для матусі важливо перше прикладання до грудей. Якщо з цим виникнуть труднощі, то на допомогу прийде акушерка. Однак, якщо після того, як дитина народилася, вона може якийсь час не їсти, то матуся захоче поїсти обов'язково. Тому в пологовий будинок необхідно взяти щось з легкої їжі.

Навіщо приходить лікар

Кожен день вас оглядатиме гінеколог, а малюка - педіатр. Це необхідно для того, щоб помітити та запобігти можливі проблеми зі здоров'ям у кожного з вас на ранніх етапах. Зазвичай лікарів на відділенні кілька і вони щодня міняються, а їхні приписи можуть бути абсолютно протилежними. У разі сумнівів у правильності призначень не соромтеся питати поради у інших лікарів і навіть медсестер, так ви отримаєте більше професійної інформації і зможете вибрати те, що більше вам підходить. Лікарі можуть практично щодня направляти вас і малюка на здачу різних аналізів, обстеження - і не сприймайте це як нав'язливість з їхнього боку, адже вони піклуються про ваше здоров'я! А діагностика на такому етапі іноді може запобігти серйозні проблеми в майбутньому.

pic

Час для відвідувань

Сьогодні в пологовий будинок до породіллі та малюка може приходити не тільки тато, а й родичі та друзі. Але якщо в твоїй палаті кілька людей, поясни бажаючим відвідати тебе, що це не зовсім зручно, оскільки часті візити можуть заважати твоїм сусідкам. Та й вам з малюком потрібно набратися сил в тиші і спокої. І не допускай, щоб до вас приходили люди з респіраторними захворюваннями - вони можуть заразити і тебе, і крихітку.

Остання можливість

Багато жінок вважають, що пологовий будинок - ця така в'язниця, де їх тримають кілька днів поза їхньою волею. Погляньте на це по-іншому: можливо, це останній шанс більш-менш відпочити та виспатися, адже попереду - будинок, де до догляду за малюком додадуться побутові справи. Тому спіть завжди, коли буде можливість. У перші ж дні можна починати робити гімнастику для відновлення після пологів, і, якщо медперсонал не бігає за вами з пропозиціями показати, яку зарядку потрібно робити, не соромтеся запитати лікаря про те, які вправи вам можна робити: самодіяльність у цьому питанні небезпечна, а професійний підхід - вельми навіть корисний.

У пологовому будинку ви проведете всього кілька днів. І вони - одні з найбільш незабутніх і важливих у вашому житті, адже саме тут і зараз ви вперше побачите свого малюка і будете налагоджувати з ним перший та найважливіший контакт! А, крім того, саме зараз ви стаєте мамою, і нехай знаходження в лікарняних стінах не затьмарить ці прекрасні моменти, а, навпаки, стане джерелом досвіду і впевненості!

pic