Якщо вагітна жінка буде уважна до сигналів свого організму, вона ні за що не пропустить провісники пологів, як знак швидкої зустрічі з коханим малюком.

У третьому триместрі майбутня мама ще більш уважно прислухається до своїх відчуттів. Вона боїться щось пропустити, особливо якщо вагітність перша. Жінці важливо знати, що відбувається з організмом на останніх термінах вагітності, щоб не пропустити провісники пологів.



pic

Поява болю внизу живота і в попереку

За три-чотири тижні до початку пологів у жінок з'являються періодичні тягнучі болі внизу живота та в попереку. Вони кваліфікуються як спазми. Одночасно виникає відчуття розпирання, буває і поколювання в області лобка, що пов'язано з підвищенням тиску передлежачої частини плоду. Щоб зменшити біль, частіше відпочивайте в положенні лежачи.



pic

Опускання живота

Тижнів за два до пологів вагітна жінка може помітити, що у неї опустився живіт. Справа в тому, що малюк вже хоче народитися та опускається до входу в малий таз. Жінці стає легше дихати, оскільки знижується тиск на діафрагму, легені та шлунок.

Почастішання дефекації

Приблизно за тиждень до родових переймів організм жінки проходить природну очистку. Це пов'язано зі змінами в гормональній систем. У вагітної частішає та розріджується стілець. Крім того, за добу до пологів до частих позивів в туалет може додатися нудота, блювання, дискомфорт у шлунку.



pic

Зменшення ваги

Перед пологами у більшості вагітних жінок починають спадати набряки. Зайва рідина виводиться з організму, і жінка може помітити деяке зниження ваги. Зазвичай це від 0.5 до 2кг.

Зниження активності малюка

В останні тижні вагітності активність плоду помітно знижується. Це природно, адже місця в животі вже мало та проявляти активність просто незручно. Хоча деякі жінки навпаки відзначають занадто бурхливу активність дитини, що теж є нормальною ознакою.

Зниження апетиту

Перед пологами у вагітної часто знижується апетит. У такому разі не варто змушувати себе їсти більше, ніж хочеться.

Помилкові перейми

Багато жінок можуть кілька разів виїжджати в пологовий будинок перед тим, як дійсно народити. Так буває через те, що складно відрізнити родові перейми від помилкових (перейми Брекстона-Хікса). Помилкові перейми не систематичні, але можуть супроводжуватися болем або просто неприємними відчуттями. Цікаво те, що на помилкові перейми неправильно реагують в основному жінки, для яких ці пологи не є першими, оскільки вони вже припускають, що можна очікувати, тому особливо стежать за всіма процесами в організмі. А ось жінки, які народжують вперше, можуть відчути помилкові сутички тільки тоді, коли мають підвищену чутливість. Хороший спосіб заспокоїти організм - прийняти теплу ванну хоча б протягом 20 хвилин.

Інстинкт «гніздування»

Одна з приємних ознак швидких пологів - це так званий інстинкт гніздування. Якщо мамі хочеться щось міняти, переробляти в дитячій кімнаті, покращувати її та прибирати, значить, скоро сюди в'їде новий мешканець. Такі провісники пологів за тиждень з'являються і повідомляють про себе. До цього ж періоду відносяться провісники швидких пологів психологічного характеру. Якщо мамі хочеться від усіх сховатися і забитися в куточок, то до пологів залишаються лічені години. Вважається, що організм підсвідомо шукає затишне містечко для розродження. А за скільки починаються провісники пологів і як дізнатися провісники пологів? За день-два до пологів мамі часто хочеться плакати і стає себе шкода. У цей період чоловікові слід проявити особливий такт і розуміння, інакше за наступної вагітності доведеться потім слухати про провісники передчасних пологів, які з'являються через неуважних чоловіків. Краще продемонструвати дружині, що вона - найдорожча людина в житті чоловіка, який готовий її підтримувати завжди і у всьому.

pic

Всі ці ознаки не завжди проявляються у кожної жінки. Але є і явні провісники пологів, які обов'язкові для родової діяльності.

1. Відходження пробки

Весь період вагітності цервікальний канал закритий слизовою пробкою, щоб уберегти дитину від інфекцій. Незадовго до початку пологової діяльності пробка повинна відійти, відкривши канал. Майбутня мама може помітити грудочку прозорою або рожевою слизу на трусиках. Іноді пробка відходить частинами - непомітно для жінки. Більшість жінок починають народжувати в наступні 1-2 дні після відходження пробки. Але іноді від цього моменту до пологів проходить 1-2 тижні.

2. Перейми

Родові перейми - це періодичні скорочення мускулатури матки. З часом інтервал між скороченнями зменшується, а біль наростає. Якщо пологовий будинок знаходиться недалеко, то можна перечекати вдома, поки інтервал не зменшиться до 5-7 хвилин. Це стосується першородящих, адже вперше період переймів триває в середньому від 8 до 12:00. Повторнородящим краще вирушати в пологовий будинок раніше - другі пологи зазвичай більш стрімкі.

3. Відходження навколоплідних вод

Відходження вод - ознака того, що механізм родової діяльності вже запустився. Навколоплідні води прозорі (або злегка рожеві) і не мають запаху. Іноді води можуть відходити поступово, протягом декількох днів. При цьому жінка може вирішити, що у неї просто збільшилася кількість виділень. При підозрі на відходження вод, вагітна може скористатися домашнім тестом-індикатором.

Отже, щоб все було добре, і пологи пройшли легко та безболісно, потрібно пам'ятати просте правило - не думати про погане, не боятися провісників, а радіти їм і всіляко допомагати собі самій.

pic