Засновником премії на вшанування письменника виступила його дочка Леся Низова.

15 січня о 12 годині в Рівне нській обласній бібліотеці для молоді (вул. Київська, 18) відбудеться вручення першим лауреатам Всеукраїнської літературної премії імені Івана Низового. Подія відбудеться на Рівне нщині за ініціативи доцента НУ «Острозька академія» Анатолія Криловця.

Іван Данилович Низовий (03.01.1942 − 30.09.2011) – український поет, прозаїк, публіцист, журналіст та громадський діяч. Народився в Сумській області, тривалий час проживав в Луганську, де і був похований після невмолимої хвороби. Він – лауреат премій ім. Б.Горбатова та М.Чернявського, міжнародних літературно-мистецьких премій ім. братів Лепких, ім. О.Гірника та премії за кращий музичний твір-ораторію «Лелече». Нагороджений медаллю «Будівничий України». Творчий доробок письменника нараховує понад сто видань книг та збірок для дітей. Його твори перекладалися багатьма мовами світу.

Іван Низовий проводив в східних областях України активну просвітницьку роботу по популяризації творчості Олександра Олеся, Василя Стуса, Ліни Костенко та інших письменників. Він був справжнім українцем і його слова, сказані ще 2005 року: «Не патріоти всі ті, хто ганьбить мою Україну, принижує честь і гідність мого народу» − актуальні сьогодні як ніколи.

У програмі заходу: слово Лесі Низової про батька, демонстрація фрагментів фільмів з його виступами та виступи письменників, церемонія вручення премії імені Івана Низового її першим лауреатам: Анна Лимич-Войнарович (м. Рівне ) − за громадську роботу та редагування книги «Революція Гідності. Війна»; Надія Кошель (Луганщина) за книгу «Три пелюстки веснодня»; Марина Брацило (Запоріжжя − Київ) за книгу «Шовкова держава»; Світлана Костюк (Волинь) за книгу поезій «Траєкторія самоспалення».

На захід запрошуються читачі бібліотеки, шанувальники літературного слова та всі зацікавлені краяни.

Про це повідомили у прес-службі Рівне нської обласної бібліотеки для молоді