У сучасний час дуже багато суперечок виникає з приводу носіння бандажа, існує цілий ряд думок так званих «за» і «проти». Так давайте розглянемо плюси та мінуси використання бандажа, щоб вам у свою чергу було простіше прийняти рішення про його необхідність або ж навпаки.

Види бандажа

Бандаж при вагітності - як носити і чи потрібен він взагалі?

pic

Якщо ваш лікуючий лікар не має нічого проти додаткової підтримки, можна подумати про вибір бандажа. Сьогодні фармацевтична промисловість пропонує підтримуючі пристрої найрізноманітніших форм:

1. Бандаж-трусики зі вставкою з еластичного матеріалу, що розташовується під животом. Є два варіанти носіння такого бандажа: поверх плавок і колготок або замість нижньої білизни. У другому випадку незручність викликає необхідність щоденного прання предмета туалету. Тому, якщо вам підходить саме цей варіант, не забудьте придбати ще одне таке ж пристосування - на заміну.

2. Бандаж-пояс має вигляд стрічки з еластичного матеріалу та надівається прямо на нижню білизну. Достатня ширина та надійні гачки або липучки з боків дозволяють швидко і надійно зафіксувати живіт в потрібному положенні.

3. Універсальна модель бандажа може використовуватися як до пологів, так і після народження малюка. Щільна прогумована тканина, з якої виготовлено пристосування, відрізняється тим, що одна її сторона більш широка і, до того ж, для посилення жорсткості, укріплена додатковими кісточками з полімерних матеріалів. Під час вагітності жорстка частина розташовується на попереку, підтримуючи та зміцнюючи м'язи спини. Після пологів бандаж надягають навпаки і таким чином підтягують обвислий животик.



pic

Аргументи «за» бандаж

• Значно полегшує виношування, особливо багатоплідної вагітності.

• Допомагає уникнути почуття втоми та болю в ногах.

• Знімає біль у спині та попереку. Зменшує навантаження на хребет і органи малого тазу.

• Може запобігти появі розтяжок.

• Запобігає передчасному опущенні плода (що в нормі повинно відбутися на 38 тижні вагітності).

• Зменшує ризики при загрозі невиношування.

• Підтримує живіт при розслабленні черевних м'язів.

• Допомагає дитині внутрішньоутробно зайняти правильне положення.

• Сучасні технології дозволили створити спеціальні дихаючі матеріали, тому в бандажі не буде жарко навіть у літній час.

• Дуже зручний та легкий у застосуванні (до кожної моделі додається детальна інструкція з описом).

• Непомітний під одягом.

Аргументи «проти»

Деякі лікарі впевнені: носіння бандажа сприяє тому, що черевні м'язи стають ледачими та важче відновлюються після пологів.

Тому носити бандаж можна тільки за суворими показаннями: болі в спині; загроза переривання вагітності; недорозвиненість шийки матки; низьке положення плоду при слабких м'язах живота; рубець на матці (після попереднього кесарева або іншої гінекологічної операції); операція на черевній порожнині протягом півтора року до настання вагітності; неврологічний біль, спричинений утиском нерва в поперековому відділі хребта; багатоплідна вагітність.

Якщо у вас немає жодної з перерахованих причин, то і бандаж носити вам не варто. Як кажуть медики: природа і так все придумала, щоб ви змогли виносити вашого малюка без «зовнішніх помічників», до того ж деякі жінки в гонитві за економією купують бандажі з неякісних синтетичних матеріалів, які згодом викликають у них алергію, ось вже питання кому від цього краще?

pic

Якщо ви все-таки зробили свій вибір на користь носіння бандажа, то нехай це буде якісний натуральний продукт, і не забувайте про дотримання режиму його носіння, попередньо порадившись з вашим лікарем.