Не лише заробляти, а й не витрачати зайвого вчаться зараз соціальні заклади Рівненщини. Зокрема на Сарненщині активно заміщають дорогий газ на доступні дрова. Саме ними й опалюють дитячі садки, лікарні та школи у районі. Де знайшли гроші на такі технічні удосконалення - дивіться далі.

На подвір'ї Сарненської школи-колегіуму відразу дві котельні - одна газова, а друга сучасна модульна на твердому паливі. Вона з'явилася тут нещодавно, бо ж старе приміщення під сучасні котли пристосувати було вкрай складно. Звели нову котельню у рамках обласної програми з енергоефективності.

Стару газову котельню руйнувати не будуть. Планують законсервувати об'єкт, до кращих часів. А поки керівництво школи вже міркує на що спрямувати кошти, зекономлені на опаленні.

Іще одним проектом з енергоефективності стала котельня у Клесівській районній лікарні. Тут обійшлися заміною газових котлів на потужні твердопаливні. До того ж рівненського виробництва. Кажуть, обрали саме їх через необхідність отопити чималі площі лікарні - понад 6 тисяч метрів квадратних. А за три роки, поки проект окупиться, планують зекономити не мало не багато - 600 тисяч гривень. Загалом за результатами конкурсу по всій області відібрали 49 подібних проектів, на реалізацію яких необхідно 19 мільйонів гривень. 15 з них вперше за всі роки відшукали в обласній скарбниці, решту профінансували місцеві бюджети.

Вже цьогоріч завдяки реалізації проектів в області планують зекономити 10 мільйонів гривень.