Настання вагітності провокує безліч різних процесів в організмі жінки. Природа готує її до материнства: виношування та народження малюка, а також до його подальшого вигодовуванню. Вже з перших днів після зачаття груди (поряд з іншими органами і системами) зазнають великих змін.

Груди починають швидко рости і збільшуватися в розмірах. І саме набухання грудей нерідко вперше змушує жінку запідозрити «недобре». З'являється підвищена чутливість і болючість у цій зоні. І часом навіть найлегший дотик або швидка ходьба можуть доставляти моторошний дискомфорт. Такі відчуття нагадують передменструальний синдром, тільки у разі настання вагітності вони зазвичай ще більш виражені. Хворобливість грудей при вагітності пройде відразу після того, як організм звикне до нового рівня вироблюваних гормонів, що трапиться досить швидко.

pic

Чому болять груди на початку вагітності

У багатьох випадках з перших днів настання вагітності груди дами зазнають досить істотні зміни. Їх якраз і вважають одним з найнадійніших і ранніх симптомів вагітності. А відбувається це тому, що зростає рівень статевих гормонів в крові, причому дуже сильно. Під впливом гормону вагітності, який називається хоріонічний гонадотропін людини (ХГЛ) груди досить значно збільшуються в розмірах (і самі молочні залози, і жирові тканини). ХГЧ робить груди важкими, вони навіть починають набухати. Для деяких жінок на початку вагітності характерно набухання або потемніння сосків. З них починає навіть виділятися молозиво. Крім всього цього, груди і соски стають дуже чутливими, болючими. Але переживати з цього приводу не потрібно, так як це цілком нормальне явище, що супроводжує вагітність. Таким чином груди готуються до майбутнього вигодовуванню дитини. Всі перераховані вище симптоми є своєрідним удосконаленням молочних залоз в період виношування малюка. До речі, всі жінки, які пережили і відчули на собі ці симптоми, стають менш вразливими до онкологічних хвороб у перспективі.

Як довго болять груди при вагітності

Больові відчуття в грудях і їх зміни починаються з настанням вагітності, а припиняються, як правило, до кінця 12 тижня строку. Але окремій категорії жінок характерний такий стан аж до самих пологів. На жаль! Буває й таке. Правда, на початку болі в грудях сильні, а до кінця терміну трошки слабшають. Ще може бути так, що в третьому триместрі з грудей постійно витікатиме молозиво. І до цього теж потрібно бути готовою і спокійно сприймати. Це не патологія!

pic

Як зменшити болі в грудях при вагітності

Головна умова вашого комфорту - зручна білизна. Бюстгальтер рекомендується носити на широких лямках, без «кісточок», щоб не здавлювати і не натирати груди. Він повинен бути з натуральної тканини, бажано з мінімумом швів і декоративних елементів з синтетики. Краще придбати спеціальний бюстгальтер для вагітних. Він буде потрібний вам у період грудного вигодовування. Врахуйте, що з наближенням пологів може виникати необхідність міняти розмір бюстгальтера. Що стосується зменшення хворобливих відчуттів в грудях, то можна спробувати не знімати бюстгальтер на ніч, якщо вам в ньому зручно. Якщо з грудей починає виділятися молозиво, рекомендується придбати спеціальні вкладиші в бюстгальтер для вбирання виділень. Їх потрібно вчасно міняти. Щодня потрібно мити груди теплою водою, обтирати вологим рушником. Мило або інші миючі засоби краще не використовувати, оскільки вони пересушують шкіру. З початком другого триместру вагітності лікарі рекомендують проводити гартуючі процедури для грудей у вигляді контрастних водних обтирань. Потрібно робити і спеціальні вправи, які зміцнюють м'язи і зв'язки грудей. Вони сприяють відтоку лімфи від неї і таким чином покращують стан.

На закінчення, хочеться відзначити, що при найменшій зміні грудей - не варто панікувати. Тверезо і з розумом підійдіть до даної ситуації: проконсультуйтеся з фахівцем, вдайтеся до деяких процедур і будьте здорові!