На сьогоднішній день поки не відомі способи, що гарантують 100% можливість зачати двійню: як хлопчика і дівчинку, так і малюків однієї статі, на жаль, не можна спланувати заздалегідь. Однак існує кілька методик, застосування яких дозволяє збільшити потенційну ймовірність утворення у жінки більше однієї яйцеклітини. Саме це підвищує шанси зачати двійнят.

Навіть якщо у Вас в роду до цього не було ні двійнят, ні близнюків, Ви можете самостійно спробувати збільшити шанси народження Вами відразу декількох малюків.

1. По-перше, існує два види близнюків: монозиготні (ідентичні) і дизиготні (двійнята). Ідентичні близнюки виникають, коли запліднена яйцеклітина надалі розділяється на два ідентичних ембріона. Двійнята ж виходять при заплідненні 2-х різних яйцеклітин двома різними сперматозоїдами. Набагато легше зачати двійнят, ніж ідентичних близнюків.

pic

2. Щоб збільшити шанси на народження двійні, Ви повинні почати прийом фолієвої кислоти щодня, за кілька місяців до запланованої дати зачаття. Важливо так само припинити курити і приймати алкогольні напої. У раціоні повинні переважати молочні продукти.

3. Так само за кілька місяців до зачаття почніть їсти продукти, які будуть стимулювати яєчники випустити більше однієї яйцеклітини під час овуляції. Наприклад: волоські горіхи, цільне зерно, курячі яйця.

4. Спробуйте уявити собі, що Вам 40 років. У віці від 20 до 30 років, жінка має 3%-й шанс природним шляхом зачати двійню. А у віці від 30 до 40, шанси виростають до 6% (мається на увазі виключно природне зачаття).

5. Знайте, що ваші шанси на зачаття близнюків збільшуються, якщо у Вас вже є діти. Тому, що народження дитини змушує вас набирати вагу. Жінки з невеликим надлишком маси тіла частіше вагітніють двійнятами.

Відповідно з дослідженням, у жінок, які годують груддю та вагітніють в цей період, трохи більше шансів зачати двійню.

6. Спробуйте завагітніти незабаром після припинення прийому гормональних препаратів. У деяких жінок, яєчники починають випускати більше яйцеклітин. (Більшість мам двійнят насправді не за довго до зачаття, припинили приймати протизаплідні таблетки.)

pic

Штучне планування двійні

Як зачати близнюків? При сильному бажанні мати двійнят, жінки намагаються використовувати всі доступні варіанти, у тому числі штучне запліднення і стимулювання овуляції за допомогою медикаментів. Адже в разі прийому спеціальних препаратів жіночий організм «прокидається» і здатний призвести відразу кілька яйцеклітин. Але, природно, все залежить від дози лікарського засобу.

Штучне планування двійні можливо в ряді випадків:

- при лікуванні такого захворювання, як порушення овуляції. Ця хвороба не дозволяє овуляції проходити. Лікують дану недугу з використанням спеціальних препаратів, що містять фолікулостимулюючий гормон (ФСГ). Подібні ліки в період першої овуляції провокують одночасну появу двох клітин;

- у разі припинення прийому гормональних контрацептивів, які, як правило, пригнічують природний жіночий ФСГ. Але після скасування протизаплідних препаратів з'являється шанс виходу двох і більше яйцеклітин;

- під час штучного запліднення. Висококваліфіковані лікарі спеціально намагаються виростити відразу кілька яйцеклітин для перестраховки. Адже не кожна яйцеклітина виживає при витяганні і здатна існувати в пробірці. Більше того, запліднення може зовсім не відбутися, і ембріон приживається не завжди. Саме тому в матку зазвичай вводиться кілька запліднених яйцеклітин, що дає шанс народити двійню.

pic

Зрозумійте, що жоден з цих прийомів не є гарантією того, що в підсумку Ви народите двійню. Генетика є найважливішим чинником, який впливає на народження двійні, але зміна інших факторів, які Вам під силу, може схилити чашу терезів на Вашу сторону.

Одне можна сказати точно, незалежно від того, один або два ембріони будуть розвиватися в вашому животику, ви будете любити це диво більше життя!