Сьогодні, 21 листопада, - друга річниця початку Революції гідності. Книгу “Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності» презентував Український інститут національної пам’яті в рамках проекту “Майдан: усна історія”. Кожен охочий може завантажити електронну версію книги.

“ЄвроМайдан як акція протесту, що почалася два роки тому - переміг. Ті, хто твердять, що не було перемоги - просто намагаються скинути із себе відповідальність за невміння скористатися нею. Революція, започаткована ним - триває, і від нас залежить, чи стане вона завершенням ще й двох попередніх - 1990-го і 2004 років”, - сказав Голова Українського інституту національної памяті Володимир В’ятрович.

“Для мене проект “Майдан: усна історія” - свого роду спокутування”, розповів він на презентації книжки, яку УІНП представив напередодні у MediaHub.

“Будучи учасником ще Помаранчевої революції, я відклав збір матеріалів і спогадів. По її завершенню ми всі занурилися у поточні проекти. Те, що українці не переосмислили й не засвоїли досвід Помаранчевої революції, привело до реваншу у 2010-му році й Революції Гідності”.

В’ятрович розказав, що ще під час тих подій, як історик, відчував, що їх необхідно зафіксувати.

“Одне із завдань проекту - зберегти нас такими, якими ми були на Майдані. Зараз з’являється розчарування. І пам’ять – це один із запобіжників того, що ми не повернемося до України, якою вона була до 21 листопада 2013 року” - наголосив історик.

Письменниця Оксана Забужко, чиї спогади також увійшли до книжки, сказала: “Це наша окопна правда, яка стане, коли вiйна завершиться, новим нашим наративом”.

Ця книжка - результат півторарічної роботи, розповіла координатор проекту Тетяна Ковтунович.

«Коли Майдан ще стояв, співробітники УІНП ходили туди й записували спогади людей, а з літа 2014-го ми запрошували учасників Революції в Інститут і продовжували фіксувати їхню пам'ять про Революцію гідності. Назбирали близько 600 спогадів. Книга представляє увесь спектр Майдану".

На презентації представили пілотний тираж книжки, повний буде згодом. Це - некомерційне видання, яке поширюватимуть безкоштовно.

У рамках проекту «Майдан: усна історія» Українського інституту національної пам’яті та ГО «Фонд збереження історії Майдану» вже записано близько 600 спогадів. Вибрані з них склали книжку “Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності». Також деякі з цих спогадів увійшли до книги «Вогонь Майдану. Щоденник революції. 21 листопада 2013 – 22 лютого 2014», яку представили у цей самий час у Варшаві.

Завантажити електронну версію книжки “Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності», можна на сайті УІНП.

Про це повідомили у прес-службі Українського інституту національної пам’яті