Кожна майбутня мама повинна знати, що протягом усього допологового періоду існують певні часові періоди, точніше небезпечні тижні вагітності, під час яких істотно підвищується ризик її раптового самовільного переривання.

Власне, одна з основних причин, чому становлення на облік в жіночу консультацію рекомендується лікарями з 8 тижня вагітності, - це контроль розвитку плоду в небезпечні тижні. У статті розкажемо про те, які конкретно тижні вагітності є небезпечними і які ознаки їх настання для них характерні.

pic

Які тижні вагітності найнебезпечніші в першому триместрі?

У першому триместрі вагітності є два небезпечних періоди. Перші три тижні першого триместру вважаються найнебезпечнішими. Особливість цього тимчасового періоду полягає в тому, що в цей час плодове яйце тільки прикріплюється до стінок слизової оболонки матки, і якщо у жінки в цей період спостерігається запальний процес ендометрію або є інші патологічні зміни в матці, прикріплення плодового яйця може просто-напросто не відбутися.

Крім того, негативно вплинути на розвиток плідного яйця в цей період можуть різного роду, наявні у жінки захворювання, такі як, наприклад, міома матки. Наявність великих післяопераційних рубців на стінках матки також можуть стати причиною неприйняття маткою плода. Також у цей період може відбутися відторгнення плоду від матки у випадку, якщо в ході його розвитку у нього утворюються хромосомні або генетичні аномалії. Другий небезпечний період у першому триместрі вагітності - це 8-12 тиждень. У цей час росте і розвивається плацента. У деяких жінок гормональні зміни, які відбуваються після настання вагітності, призводять до неправильного росту і розвитку плаценти, що в 75% випадків призводить до мимовільного переривання вагітності.



pic

Другий триместр

У другому триместрі вагітності найнебезпечнішим періодом є 18-22 тижні вагітності, в яких відбувається активне зростання матки. У цей період великий ризик розвитку: неправильного розташування плаценти; інфекційних захворювань; ослаблене становище шийки матки. Всі перераховані захворювання можуть привести до мимовільного викидня. Тому, своєчасна діагностика найменшого нездужання вагітної жінки дуже важлива в цей період.



pic

Які небезпечні тижні під час вагітності у третьому триместрі?

Як правило, небезпечними тижнями в третьому триместрі вважаються 28-32. На цьому терміні дуже часто у жінок відбуваються передчасні пологи і в рідкісних випадках раптова загибель плода. У більшості випадків це є наслідком:

- Найсильнішого пізнього гестозу.

- Передчасного старіння і відшарування плаценти.

- Гострої недостатності плаценти.

Діти, народжені в цей період, вважаються недоношеними і надалі вимагають ретельного і трепетного догляду від лікарів і батьків.

Характерними симптомами того, що наступили небезпечні тижні і вагітність, можливо, протікає не гармонійно, будуть поколювання або ниючий наростаючий біль в нижній частині живота, підвищена температура, нездужання і появи кров'яних виділень.

Виходячи з усього вищесказаного, зробимо простий висновок про те, що своєчасна постановка на облік вагітності і при цьому чітке дотримання усіх найважливіших рекомендацій лікарів однозначно зможуть допомогти вам уникнути всіх цих вкрай небезпечних періодів вагітності і стати надалі найщасливішою матір'ю самого здорового і міцненького малюка!

pic