Кожен з нас прагне мати гарне тіло з чарівною засмагою не тільки влітку, але й впродовж усього року. Не потрібно їхати в "теплі краї", щоб отримати спокусливий бронзовий відтінок шкіри, адже тепер це можна зробити і в солярії. Чим корисний та чи не шкодить солярій нашій шкірі?

Моду на засмагу ввела на початку ХХ років знаменита Коко Шанель. Раніше наявність засмаги вважалося ознакою простих людей, селян, які часто працювали під сонцем та природнім шляхом набували характерний колір шкіри. Разом з тим мода диктувала зовсім інші тенденції, що і призвело до того, що після Другої світової війни з'явилися перші ультрафіолетові лампи. А у 1976 році було здійснено випуск перших повноцінних соляріїв. З того часу, для отримання привабливого бронзового відтінку, у них проводять час люди по всьому світу. Постійним супроводом цього процесу є безкінечні суперечки про користь та шкоду солярію, які час від часу доринають до любителів «штучного сонця» від науковців.



pic

Користь солярію:

• сеанси в солярії допомагають позбутися вугрів;

• ультрафіолет зміцнює імунітет, допомагає боротися з вірусними інфекціями;

• штучна засмага корисніша за звичайну, оскільки шкідливий вплив променів зведено до мінімуму;

• відбувається активізація вироблення вітаміну Д, який зміцнює кісткову і м'язову тканини;

• під впливом променів виробляються ендорфіни, які допомагають в боротьбі з депресією, сприятливо впливають на психіку й нервову систему в холодні періоди часу.

Якщо ви вирішили завітати в солярії, то обов’язково повинні докладніше ознайомитися в інтернеті з правилами засмаги, дізнатися які салони є в нашому місті, які в них стоять солярії (вертикальні чи горизонтальні), поцікавитися про лапи (змінювали їх, по можливості показали якісь документи по зміні ламп). Середній строк їх служби 300-400 годин. Лампи, що відпрацювали свій строк, випускають промені, здатні спричиняти зміни у тканинах молочних залоз. А ще поцікавтесь, чи є в солярії фільтри, що захищають шкіру від шкідливого опромінення. Якщо ні — цей солярій вам не підходить. Також поцікавтеся цінами (можливо проводяться якісь акції). Правильним рішенням буде помірність і обережність у використанні солярію. Якщо ви вирішили засмагати без одягу, то повинні переконатися, що будете лежати на чистій продезінфікованій поверхні (якщо солярій горизонтальний). Бережіть очі та груди! Це найчутливіші місця організму, котрим надлишок ультрафіолету не рекомендується. Часта засмага без спеціальних окулярів може негативно вплинути на зір і навіть викликати катаракту. Є люди, яким в солярії засмагати категорично заборонено, докладніше можна знайти і прочитати інформацію в інтернеті.



pic

Скільки треба сеансів?

Все залежить від типу шкіри, але не менше п’яти. За рік можна отримати не більше 50 сеанів. Це ж стосується і засмаги під сонцем.

Виробники соляріїв, базуючись на порадах медиків, рекомендують засмагати таким чином: при відсутності засмаги на природному сонці — 10-12 сеансів по 20-25 хвилин через день двічі на рік (не частіше, аніж раз в півроку) і не більше 2-3 сеансів через три місяці. Якщо ж засмагали на сонці — один раз в рік 10-12 сеансів.

Шкодить солярій:

• UV - промені руйнують колаген та еластин в клітинах шкіри, осушуючи її і викликаючи передчасне старіння і утворення зморшок також роблять волосся ламким (якщо не користуватися шапочками);

• Штучне сонце сушить і зневоднює шкіру, може стати причиною опіку (якщо не користуватися спец. косметикою для солярію);

• може посилитися деякі хронічні захворювання, провокує виникнення онкологічних захворювань (меланоми);

• Засмага в солярії сприяє потовщення рогового шару шкіри, закупорка пор.