В держархіві Рівненської області відкрилась виставка архівних документів, що присвячена роковинам Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Експозиція складається з двох частин.

Перша – «Голодомор 32-33 років» репрезентована документами, що безпосередньо стосуються голоду в Радянській Україні. Друга, яка має назву «Відлуння голоду на Волині», відображає межі обізнаності населення цієї території до ситуації в УСРР та його ставлення до трагедії.

Перша частина виставки складається з чотирьох розділів. Це документи радянської влади, факти страшного голоду в Україні, свідчення очевидців голоду 1932-1933 рр., а також розділ про спроби опору населення вимушеній колективізації та заготівельній кампанії.



pic

Друга частина виставки розповідає про нерозривний зв'язок Західної України з Україною Наддніпрянською, Україною Сходу, Півночі, Півдня.

Зв'язок виявився на Волині у численних зібраннях, віче, всенародному зборі грошової і продуктової допомоги, наданні прихисту для втікачів з УСРР, молитвах за порятунок живих і упокій душ померлих земляків-українців.



pic

Документи з фонду “Рівне нське повітове староство” за 1933 р. свідчать про масові акції протесту, що проводились українськими націоналістичними організаціями на підтримку голодуючих.

Виставка експонується в корпусі № 2 держархіву області (вул. Кавказька, 8) та діятиме до кінця листопада, повідомили на сайті Рівне нської ОДА.